
Składniki
250 mililitrów
10 gramów
0.5 kilograma
null
5 gramów
null
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, by powstała jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
Następnego dnia dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego do wyrośniętego zaczynu i wyrabiaj ciasto najlepiej robotem kuchennym przez około 10 minut.
Krok 3
Przełóż ciasto na blat, uformuj bardzo duży prostokąt i złóż w wałek.
Krok 4
Pokrój ciasto na 10 części, ułóż płasko na blaszce stroną cięcia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

























