
Składniki
250 mililitrów
10 gramów
0.5 kilograma
null
5 gramów
null
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, by powstała jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
Następnego dnia dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego do wyrośniętego zaczynu i wyrabiaj ciasto najlepiej robotem kuchennym przez około 10 minut.
Krok 3
Przełóż ciasto na blat, uformuj bardzo duży prostokąt i złóż w wałek.
Krok 4
Pokrój ciasto na 10 części, ułóż płasko na blaszce stroną cięcia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej