Ciasteczka czekoladowo- kokosowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka czekoladowo- kokosowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

2 sztuki

20 dekagramów

30 dekagramów

1 łyżka

1 gram

20 dekagramów

10 sztuk

6 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek do miski wsypać mąkę i łyżkę proszku do pieczenia, wymieszać i potem dodać do tego jajka, cukier i jedno opakowanie cukru waniliowego. Wymieszać wszystko i potem wyłożyć ciasto na umyty i posypany mąką stół. Dodać zimny tłuszcz i wymieszać, a następnie pokroić ciasto. Wyrobić i włożyć do lodówki na pół godziny. W między czasie zrobimy polewę zaczynając od rozpuszczenia tłuszczu na rondlu. Do rozgrzanego tłuszczu dodajemy 5 łyżeczek wody, opakowanie cukru waniliowego, wiórki kokosowe, orzechy i cukier. Wszystko wymieszać, a potem odłożyć aby polewa ostygła.

Krok 2

Następnie po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkujemy, rozkładamy je na blasze wcześniej wysmarowanej margaryną. Ciasto musi być dobrze rozprowadzone na blasze i nakłute widelcem. Potem smarujemy je marmoladą i masą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut o temperaturze 200 stopni Celsjusza. W między czasie rozpuszczamy czekoladę. Na koniec wyciągamy ciasto kroimy na trójkąty i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka czekoladowo- kokosowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej