
Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 cm
0.5 pęczka
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Posiekaj czosnek, papryczkę chili oraz natkę kolendry. Składniki połącz z jogurtem, olejem oraz dopraw do smaku przyprawą Garam Masala Knorr i solą.

Krok 3
W marynacie zanurz kawałki kurczaka. Mięso marynuj co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na drewniane szpikulce.

Krok 5
Kurczaka opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, na tackach aluminiowych, ok. 20 minut, przewracając mięso co jakiś czas.


Dobra rada:
Kawałki kurczaka można poprzekładać cząstkami ananasa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka kurczaka z grilla
Grill jest jednym z ulubionych sposobów spędzania weekendu w Polsce. Zapach pysznego mięsa, słońce, lekki wiatr i zazdrosne spojrzenia sąsiadów pięknie komponują się na relaksujący, udany dzień. Czy może być jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy zaczerpnąć iskrę inspiracji z hinduskiej kuchni, by wygrać konkurs na najsmaczniejszego grilla w okolicy. Wszystko dzięki fantastycznemu przepisowi na udko kurczaka po indyjsku!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają popisywać się kulinarnymi zdolnościami przed rodziną i znajomymi, zwłaszcza w trakcie sezonu na grilla. Miłośnicy drobiu oraz azjatyckich smaków również znajdą mnóstwo powodów do zadowolenia!
Na jakie okazje?
Jak sama nazwa wskazuje — na wszystkie grille! Przy odpowiednim sprzęcie indyjskie udko z kurczaka nadaje się również do przygotowania w domu, na przykład na rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Garam masala, czyli przyprawa wykorzystywana przy tym przepisie, w Indiach uważana jest za przyprawę przynoszącą szczęście i dobry humor.
Dla urozmaicenia:
Udka kurczaka można przekładać cząstkami ananasa.