
Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 cm
0.5 pęczka
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Posiekaj czosnek, papryczkę chili oraz natkę kolendry. Składniki połącz z jogurtem, olejem oraz dopraw do smaku przyprawą Garam Masala Knorr i solą.

Krok 3
W marynacie zanurz kawałki kurczaka. Mięso marynuj co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na drewniane szpikulce.

Krok 5
Kurczaka opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, na tackach aluminiowych, ok. 20 minut, przewracając mięso co jakiś czas.


Dobra rada:
Kawałki kurczaka można poprzekładać cząstkami ananasa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka kurczaka z grilla
Grill jest jednym z ulubionych sposobów spędzania weekendu w Polsce. Zapach pysznego mięsa, słońce, lekki wiatr i zazdrosne spojrzenia sąsiadów pięknie komponują się na relaksujący, udany dzień. Czy może być jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy zaczerpnąć iskrę inspiracji z hinduskiej kuchni, by wygrać konkurs na najsmaczniejszego grilla w okolicy. Wszystko dzięki fantastycznemu przepisowi na udko kurczaka po indyjsku!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają popisywać się kulinarnymi zdolnościami przed rodziną i znajomymi, zwłaszcza w trakcie sezonu na grilla. Miłośnicy drobiu oraz azjatyckich smaków również znajdą mnóstwo powodów do zadowolenia!
Na jakie okazje?
Jak sama nazwa wskazuje — na wszystkie grille! Przy odpowiednim sprzęcie indyjskie udko z kurczaka nadaje się również do przygotowania w domu, na przykład na rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Garam masala, czyli przyprawa wykorzystywana przy tym przepisie, w Indiach uważana jest za przyprawę przynoszącą szczęście i dobry humor.
Dla urozmaicenia:
Udka kurczaka można przekładać cząstkami ananasa.