Udka kurczaka z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka kurczaka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 cm

0.5 pęczka

3 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę.

Udka kurczaka z grilla - Krok 1

Krok 2

Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Posiekaj czosnek, papryczkę chili oraz natkę kolendry. Składniki połącz z jogurtem, olejem oraz dopraw do smaku przyprawą Garam Masala Knorr i solą.

Udka kurczaka z grilla - Krok 2

Krok 3

W marynacie zanurz kawałki kurczaka. Mięso marynuj co najmniej 12 godzin.

Udka kurczaka z grilla - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na drewniane szpikulce.

Udka kurczaka z grilla - Krok 4

Krok 5

Kurczaka opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, na tackach aluminiowych, ok. 20 minut, przewracając mięso co jakiś czas.

Udka kurczaka z grilla - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kawałki kurczaka można poprzekładać cząstkami ananasa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka kurczaka z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mango chutney - VIDEO
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka kurczaka z grillaUdka kurczaka z grilla

Grill jest jednym z ulubionych sposobów spędzania weekendu w Polsce. Zapach pysznego mięsa, słońce, lekki wiatr i zazdrosne spojrzenia sąsiadów pięknie komponują się na relaksujący, udany dzień. Czy może być jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy zaczerpnąć iskrę inspiracji z hinduskiej kuchni, by wygrać konkurs na najsmaczniejszego grilla w okolicy. Wszystko dzięki fantastycznemu przepisowi na udko kurczaka po indyjsku!

Dla kogo?

Dla tych, którzy uwielbiają popisywać się kulinarnymi zdolnościami przed rodziną i znajomymi, zwłaszcza w trakcie sezonu na grilla. Miłośnicy drobiu oraz azjatyckich smaków również znajdą mnóstwo powodów do zadowolenia!

Na jakie okazje?

Jak sama nazwa wskazuje — na wszystkie grille! Przy odpowiednim sprzęcie indyjskie udko z kurczaka nadaje się również do przygotowania w domu, na przykład na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Garam masala, czyli przyprawa wykorzystywana przy tym przepisie, w Indiach uważana jest za przyprawę przynoszącą szczęście i dobry humor.

Dla urozmaicenia:

Udka kurczaka można przekładać cząstkami ananasa.