Składniki
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 cm
0.5 pęczka
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę.
Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce. Posiekaj czosnek, papryczkę chili oraz natkę kolendry. Składniki połącz z jogurtem, olejem oraz dopraw do smaku przyprawą Garam Masala Knorr i solą.
Krok 3
W marynacie zanurz kawałki kurczaka. Mięso marynuj co najmniej 12 godzin.
Krok 4
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziej na drewniane szpikulce.
Krok 5
Kurczaka opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, na tackach aluminiowych, ok. 20 minut, przewracając mięso co jakiś czas.
Dobra rada:
Kawałki kurczaka można poprzekładać cząstkami ananasa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka kurczaka z grilla
Grill jest jednym z ulubionych sposobów spędzania weekendu w Polsce. Zapach pysznego mięsa, słońce, lekki wiatr i zazdrosne spojrzenia sąsiadów pięknie komponują się na relaksujący, udany dzień. Czy może być jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak! Wystarczy zaczerpnąć iskrę inspiracji z hinduskiej kuchni, by wygrać konkurs na najsmaczniejszego grilla w okolicy. Wszystko dzięki fantastycznemu przepisowi na udko kurczaka po indyjsku!
Dla kogo?
Dla tych, którzy uwielbiają popisywać się kulinarnymi zdolnościami przed rodziną i znajomymi, zwłaszcza w trakcie sezonu na grilla. Miłośnicy drobiu oraz azjatyckich smaków również znajdą mnóstwo powodów do zadowolenia!
Na jakie okazje?
Jak sama nazwa wskazuje — na wszystkie grille! Przy odpowiednim sprzęcie indyjskie udko z kurczaka nadaje się również do przygotowania w domu, na przykład na rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Garam masala, czyli przyprawa wykorzystywana przy tym przepisie, w Indiach uważana jest za przyprawę przynoszącą szczęście i dobry humor.
Dla urozmaicenia:
Udka kurczaka można przekładać cząstkami ananasa.