Jak zrobić ciastka owsiane? Sposoby na ciasteczka z płatków owsianych

Chrupiące ciasteczka owsiane od lat podbijają serca wielbicieli słodkich przekąsek. Dzięki łatwemu przygotowaniu i możliwości dodania ulubionych składników, takich jak czekolada, suszone owoce, bakalie czy orzechy, z jednego ciasta można przygotować wiele pysznych wersji. Jeśli więc macie ochotę na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić ciastka owsiane, które na stałe zagoszczą w waszym menu.

Z czego się robi ciasteczka owsiane?

Bazą takich ciasteczek są płatki owsiane produkowane z ziaren owsa zwyczajnego, popularnego w uprawie zboża, udomowionego przez człowieka jeszcze w czasach prehistorycznych. Dostępne w sklepach płatki dzielone są na 3 rodzaje: zwykłe, wymagające dość długiego gotowania, górskie – bardziej przetworzone, przez co wystarczy je tylko zaparzyć oraz błyskawiczne, które można spożywać na zimno, np. jako składnik muesli. Chociaż w przepisach najczęściej proponowana jest odmiana górska, do przygotowania ciastek możecie użyć dowolnego rodzaju płatków, ponieważ i tak zmiękną pod wpływem pieczenia.

Jak zrobić ciastka owsiane?

Pomysłów i przepisów na to, jak zrobić ciasteczka z płatków owsianych, jest dość sporo, a różnią się od siebie nie tylko nadającymi smak dodatkami, ale również składnikami mającymi na celu zwiększenie ich miękkości, odporności na wysychanie czy wzmocnienie złocistego koloru. W każdym razie bazą ciastek niemal zawsze są płatki owsiane, cukier, roztopione masło, jajka, mąka oraz spulchniacz w postaci proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Do najpopularniejszych odmian ciastek owsianych należą te z dodatkiem kokosu, żurawiny, czekolady oraz siekanych orzechów.

A jak zrobić ciastka owsiane, żeby przyjemnie zaskakiwały delikatnym smakiem i pysznym, maślanym aromatem? Przepis na klasyczną wersję jest bardzo prosty i nie wymaga większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy w dużej misce połączyć wszystkie wcześniej odważone składniki, dodać roztopione (ale nie wrzące) masło i energicznie mieszać, dopóki nie powstanie dość zwarta masa. Następnie niewielką ilość ciasta należy nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i formować lekko przypłaszczone kulki. Tak przygotowane ciastka owsiane piecze się w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru.

Ciastka owsiane w wersji wegańskiej

Macie ochotę na pyszną przekąskę, ale nie wiecie, jak upiec ciastka z płatków owsianych w wersji wegańskiej? W takim przypadku zastąpcie masło tłuszczem roślinnym, a mleko napojem kokosowym, które dodatkowo nada wypiekom nutkę egzotyki. Niektóre przepisy wśród składników wymieniają również banany, które nie tylko świetnie podkręcają smak, ale również sprawiają, że ciasto jest bardziej spójne. Takie ciastka owsiane z bananem są doskonałą przekąską do pracy, szkoły czy na rodzinny piknik poza miastem.

Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia?

Trzeba przyznać, że ciasteczka owsiane bez pieczenia to prawdziwy hit! Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilkanaście minut, dlatego świetnie się sprawdzają w sytuacjach, gdy nie ma zbyt wiele czasu na kulinarne eksperymenty. W garnku wystarczy zagotować podstawowe składniki (masło, mleko, cukier), następnie wciąż gotując, stopniowo dorzucać wszelkie dodatki (kakao, orzechy, owoce suszone) oraz dosypywać płatki owsiane, dopóki ciasto nie zacznie gęstnieć. Z tak powstałej masy na papierze do pieczenia formuje się ciasteczka i pozostawia do ostygnięcia oraz stwardnienia. Gotowe!

Przechowywanie ciasteczek owsianych

Ciastka z płatków są wyśmienitym pomysłem na pyszny deser lub szybką przekąskę zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych domowników, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Gwarantujemy, że po poznaniu przepisu na to, jak upiec ciasteczka owsiane i wybraniu swojego ulubionego rodzaju, będziecie mieli ochotę przygotowywać je od razu w większej ilości. Aby wypieki jak najdłużej zachowały swoją chrupkość oraz charakterystyczny smak, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu (worki foliowe, pojemniki z plastiku) chroniącym przed absorbowaniem wilgoci z powietrza.