Bataty z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bataty z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

809 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

924 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

4 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pozostaw w skórze. Następnie pokrój w plastry grubości 1 centymetra.

Bataty z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Z rozmarynu zdejmij same igiełki.

Bataty z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, rozmarynem i przyprawą Knorr.

Bataty z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Plastry ziemniaków zamocz w marynacie na 10 minut, następnie grilluj, aż zrobią się rumiane z każdej strony. W trakcie smażenia polewaj pozostałą marynatą. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Bataty z rozmarynem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty z rozmarynemBataty z rozmarynem

Idealny dodatek do dań mięsnych lub ryb! Słodkie ziemniaki z rozmarynem podkreślą i urozmaicą smak każdej potrawy. Przygotowanie aromatycznych i pysznych ziemniaczków jest bardzo proste, a efekt zaskoczy niejednego. Jak tego dokonać? Umyte ziemniaki pozostaw w skórze i pokrój. Dobrze jest grillować je bez obierania, dzięki czemu zachowają swój kształt. Następnie przygotuj pachnącą marynatę na bazie siekanego czosnku i igiełek rozmarynu. Potrzymaj w niej plastry ziemniaków przez ok. 10 minut, aby nabrały aromatu przypraw. Następnie plastry wystarczy grillować po obu stronach do czasu, aż staną się rumiane. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków nie były zbyt grube, bo po grillowaniu mogą być nadal surowe w środku. Grubość ok. 1 cm jest najlepsza. Pieczone ziemniaki to ciekawy dodatek do mięs, ale możesz traktować je również jako samodzielną przystawkę. Przygotuj do nich sos czosnkowy lub dip na bazie majonezu i ketchupu i gotowe. Przekąska idealna na leniwe chwile przed telewizorem.