Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
łatwe
151 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
500 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.

Krok 3
Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.

Krok 4
Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.


Dobra rada:
Patyki do szaszłyków przed nadziewaniem namocz w zimnej wodzie. Nie będą się wtedy paliły na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystko dzięki odpowiedniemu doborowi warzyw i przypraw. Cukinia, bakłażan, szalotka, pieczarki i pomidorki wraz z aromatycznymi dodatkami stworzą szaszłyki warzywne, które będą hitem grilla.
Dla kogo?
Dla amatorów szaszłyków, które chcieliby spróbować ich w nowym wydaniu. Skorzystaj z przepisu na szaszłyki wegetariańskie, a nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Szaszłyki warzywne z grilla doprawione harissą to smaczna propozycja na grilla z przyjaciółmi. Posmakują nie tylko wegetarianom!
Czy wiesz, że?
Obawiasz się, że patyki do szaszłyków spalą się na grillu? Aby tego uniknąć, przed nadziewaniem namocz je w zimnej wodzie.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków wegetariańskich możesz użyć dowolnych grzybów, nie muszą to być pieczarki. Co powiesz na boczniaki?