Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
łatwe
151 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
500 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.

Krok 3
Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.

Krok 4
Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.


Dobra rada:
Patyki do szaszłyków przed nadziewaniem namocz w zimnej wodzie. Nie będą się wtedy paliły na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystko dzięki odpowiedniemu doborowi warzyw i przypraw. Cukinia, bakłażan, szalotka, pieczarki i pomidorki wraz z aromatycznymi dodatkami stworzą szaszłyki warzywne, które będą hitem grilla.
Dla kogo?
Dla amatorów szaszłyków, które chcieliby spróbować ich w nowym wydaniu. Skorzystaj z przepisu na szaszłyki wegetariańskie, a nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Szaszłyki warzywne z grilla doprawione harissą to smaczna propozycja na grilla z przyjaciółmi. Posmakują nie tylko wegetarianom!
Czy wiesz, że?
Obawiasz się, że patyki do szaszłyków spalą się na grillu? Aby tego uniknąć, przed nadziewaniem namocz je w zimnej wodzie.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków wegetariańskich możesz użyć dowolnych grzybów, nie muszą to być pieczarki. Co powiesz na boczniaki?