Indian mango dal z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indian mango dal z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

10 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 listki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Marchewki obierz i pokrój w półplastry, szalotki obierz i pokrój na cztery części, bakłażana pokrój w grubą kostkę, razem z szalotką rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut. Na drugiej blasze upraż orzechy nerkowca – powinny się prażyć około 5 minut.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Kalafiora rozdrobnij, krojąc go na małe różyczki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj kolendrę i chili. Wyciśnij sok z limonki.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W garnku umieść marchewkę, chili, czosnek, imbir, curry, kmin rzymski, przekrojoną na pół trawę cytrynową.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej mlekiem z mango, gotuj chwilę, aż marchew będzie na wpół miękka, dodaj różyczki z kalafiora, ciecierzycę, fasolkę szparagową, upieczonego bakłażana i cebulę, wszystko razem gotuj około 15 minut, aż sos odparuje i zrobi się gęsty.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 5

Krok 6

Pięć minut przed końcem gotowania dodaj orzechy i liście limonki kafir. Warzywa podawaj z ryżem, posypane obficie natką kolendry.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę możesz wzbogacić mięsem ryby albo krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej