Indian mango dal z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indian mango dal z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

10 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 listki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Marchewki obierz i pokrój w półplastry, szalotki obierz i pokrój na cztery części, bakłażana pokrój w grubą kostkę, razem z szalotką rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut. Na drugiej blasze upraż orzechy nerkowca – powinny się prażyć około 5 minut.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Kalafiora rozdrobnij, krojąc go na małe różyczki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj kolendrę i chili. Wyciśnij sok z limonki.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W garnku umieść marchewkę, chili, czosnek, imbir, curry, kmin rzymski, przekrojoną na pół trawę cytrynową.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej mlekiem z mango, gotuj chwilę, aż marchew będzie na wpół miękka, dodaj różyczki z kalafiora, ciecierzycę, fasolkę szparagową, upieczonego bakłażana i cebulę, wszystko razem gotuj około 15 minut, aż sos odparuje i zrobi się gęsty.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 5

Krok 6

Pięć minut przed końcem gotowania dodaj orzechy i liście limonki kafir. Warzywa podawaj z ryżem, posypane obficie natką kolendry.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę możesz wzbogacić mięsem ryby albo krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indian mango dal z ciecierzycąIndian mango dal z ciecierzycą

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.