
Składniki
1 sztuka
10 gramów
400 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
5 listki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Krok 2
Marchewki obierz i pokrój w półplastry, szalotki obierz i pokrój na cztery części, bakłażana pokrój w grubą kostkę, razem z szalotką rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut. Na drugiej blasze upraż orzechy nerkowca – powinny się prażyć około 5 minut.

Krok 3
Kalafiora rozdrobnij, krojąc go na małe różyczki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj kolendrę i chili. Wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W garnku umieść marchewkę, chili, czosnek, imbir, curry, kmin rzymski, przekrojoną na pół trawę cytrynową.

Krok 5
Składniki zalej mlekiem z mango, gotuj chwilę, aż marchew będzie na wpół miękka, dodaj różyczki z kalafiora, ciecierzycę, fasolkę szparagową, upieczonego bakłażana i cebulę, wszystko razem gotuj około 15 minut, aż sos odparuje i zrobi się gęsty.

Krok 6
Pięć minut przed końcem gotowania dodaj orzechy i liście limonki kafir. Warzywa podawaj z ryżem, posypane obficie natką kolendry.


Dobra rada:
Potrawę możesz wzbogacić mięsem ryby albo krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej