Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
2 szklanki
1 sztuka
3 ziarna
3 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
2 szklanki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie umyj, zalej świeżą wodą i odstaw na 20 minut.
Krok 2
W tym czasie mleko zmiksuj ze śmietaną, cukrem i solą. Ryż odsącz.
Krok 3
Na rozgrzane masło ghee wrzuć kmin rzymski, cynamon, kardamon, goździki i liść laurowy. Chwilę podsmaż i dodaj ryż.
Krok 4
Po dwóch minutach wlej mleko ze śmietaną i pół szklanki wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.
Krok 5
Dodaj owoce z puszki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej