
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
2 szklanki
1 sztuka
3 ziarna
3 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
2 szklanki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie umyj, zalej świeżą wodą i odstaw na 20 minut.
Krok 2
W tym czasie mleko zmiksuj ze śmietaną, cukrem i solą. Ryż odsącz.
Krok 3
Na rozgrzane masło ghee wrzuć kmin rzymski, cynamon, kardamon, goździki i liść laurowy. Chwilę podsmaż i dodaj ryż.
Krok 4
Po dwóch minutach wlej mleko ze śmietaną i pół szklanki wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.
Krok 5
Dodaj owoce z puszki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej