Kurczak w mulligatawny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w mulligatawny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

150 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule, czosnek i chilli. Kurczaka podziel na 8 kawałków i zrumień na maśle ghee. Dodaj cebule, czosnek i chilli. Smaż przez 3 minuty.

Kurczak w mulligatawny - Krok 1

Krok 2

Wlej jogurt i gotuj, aż sos stanie się rumiany. Dolej 1 litr wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i zagotuj.

Kurczak w mulligatawny - Krok 2

Krok 3

Wszystkie przyprawy upraż na patelni i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso łatwo będzie odchodzić od kości. Ugotuj ryż.

Kurczak w mulligatawny - Krok 3

Krok 4

Wyjmij mięsa, oddziel od kości, pokrój na małe kawałki i ponownie włóż do garnka.

Kurczak w mulligatawny - Krok 4

Krok 5

Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj do potrawy i zagrzej ją. Danie podawaj z ryżem w głębokich miseczkach.

Kurczak w mulligatawny - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w mulligatawny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w mulligatawnyKurczak w mulligatawny

Pokrój cebule, czosnek i chilli. Kurczaka podziel na 8 kawałków i zrumień na maśle ghee. Dodaj cebule, czosnek i chilli. Smaż przez 3 minuty.