Złociste podudzia z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste podudzia z kurczaka

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 łyżeczki

1 kilogram

2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia myjemy, osuszamy. Odcinamy skórę oraz tłuszcz. Każde podudzie natłuszczamy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawą Knorr do złotego kurczaka bez dodatku soli.

Krok 2

Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy oregano. Przykrywamy srebrną folią, matową stroną do góry.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.

Krok 4

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości), lekko natłuszczamy oliwą z oliwek, a następnie dokładamy do mięsa.

Krok 5

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg (pod przykryciem z folii).

Krok 6

Podajemy z ulubionym sosem- do potrawy świetnie pasuje sos czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej