Złociste podudzia z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Złociste podudzia z kurczaka

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 łyżeczki

1 kilogram

2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia myjemy, osuszamy. Odcinamy skórę oraz tłuszcz. Każde podudzie natłuszczamy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawą Knorr do złotego kurczaka bez dodatku soli.

Krok 2

Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy oregano. Przykrywamy srebrną folią, matową stroną do góry.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.

Krok 4

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości), lekko natłuszczamy oliwą z oliwek, a następnie dokładamy do mięsa.

Krok 5

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg (pod przykryciem z folii).

Krok 6

Podajemy z ulubionym sosem- do potrawy świetnie pasuje sos czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej