
Składniki
12 sztuk
4 łyżeczki
1 kilogram
2 łyżeczki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia myjemy, osuszamy. Odcinamy skórę oraz tłuszcz. Każde podudzie natłuszczamy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawą Knorr do złotego kurczaka bez dodatku soli.
Krok 2
Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy oregano. Przykrywamy srebrną folią, matową stroną do góry.
Krok 3
Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
Krok 4
Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości), lekko natłuszczamy oliwą z oliwek, a następnie dokładamy do mięsa.
Krok 5
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg (pod przykryciem z folii).
Krok 6
Podajemy z ulubionym sosem- do potrawy świetnie pasuje sos czosnkowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej