
Składniki
12 sztuk
4 łyżeczki
1 kilogram
2 łyżeczki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia myjemy, osuszamy. Odcinamy skórę oraz tłuszcz. Każde podudzie natłuszczamy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawą Knorr do złotego kurczaka bez dodatku soli.
Krok 2
Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy oregano. Przykrywamy srebrną folią, matową stroną do góry.
Krok 3
Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
Krok 4
Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości), lekko natłuszczamy oliwą z oliwek, a następnie dokładamy do mięsa.
Krok 5
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg (pod przykryciem z folii).
Krok 6
Podajemy z ulubionym sosem- do potrawy świetnie pasuje sos czosnkowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej