Złociste podudzia z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste podudzia z kurczaka

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 łyżeczki

1 kilogram

2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia myjemy, osuszamy. Odcinamy skórę oraz tłuszcz. Każde podudzie natłuszczamy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawą Knorr do złotego kurczaka bez dodatku soli.

Krok 2

Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy oregano. Przykrywamy srebrną folią, matową stroną do góry.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.

Krok 4

Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości), lekko natłuszczamy oliwą z oliwek, a następnie dokładamy do mięsa.

Krok 5

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg (pod przykryciem z folii).

Krok 6

Podajemy z ulubionym sosem- do potrawy świetnie pasuje sos czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste podudzia z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej