Składniki
5 dekagramów
50 dekagramów
15 dekagramów
1 szklanka
5 sztuk
10 dekagramów
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
1 szklanka
1 opakowanie
5 dekagramów
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z drożdży, 5 dag cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zrobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Do pozostałej mąki- wymieszanej z solą- dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać wystudzone masło, ponownie wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Kruszonka: Z 10 dag margaryny, 1 szklanki mąki, cukru waniliowego i cukru zarobić ciasto tak, by było sypkie.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek i wyłożyć nim dno blachy. Równomiernie rozłożyć śliwki i wierzch posypać kruszonką. Piec ok.45-50 min w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 180°C.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej