
Składniki
5 dekagramów
50 dekagramów
15 dekagramów
1 szklanka
5 sztuk
10 dekagramów
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
1 szklanka
1 opakowanie
5 dekagramów
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z drożdży, 5 dag cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zrobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Do pozostałej mąki- wymieszanej z solą- dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać wystudzone masło, ponownie wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Kruszonka: Z 10 dag margaryny, 1 szklanki mąki, cukru waniliowego i cukru zarobić ciasto tak, by było sypkie.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek i wyłożyć nim dno blachy. Równomiernie rozłożyć śliwki i wierzch posypać kruszonką. Piec ok.45-50 min w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 180°C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej