Placek drożdżowy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek drożdżowy ze śliwkami

Autor: Karolina xxx

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

50 dekagramów

15 dekagramów

1 szklanka

5 sztuk

10 dekagramów

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

1 szklanka

1 opakowanie

5 dekagramów

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, 5 dag cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zrobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Do pozostałej mąki- wymieszanej z solą- dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać wystudzone masło, ponownie wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Kruszonka: Z 10 dag margaryny, 1 szklanki mąki, cukru waniliowego i cukru zarobić ciasto tak, by było sypkie.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na gruby placek i wyłożyć nim dno blachy. Równomiernie rozłożyć śliwki i wierzch posypać kruszonką. Piec ok.45-50 min w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 180°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej