
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmrażamy (jeśli są mrożone), świeże czyścimy (ale nie obieramy). Ananasa obieramy ze skórki, kroimy na plastry, z których wykrawamy twardy środek i siekamy w kostkę. Jeśli owoce są z puszki to porządne odsączamy je z soku i kroimy.
Krok 2
Rozgrzewamy olej kokosowy, na którym podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę razem z połową przyprawy Czerwone Curry i 2 łyżkami sosu rybnego. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy, aż zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ananasa i zagotowujemy. Dusimy ok. 2 minut i wyjmujemy wszystkie krewetki z sosu. Jeśli tego nie zrobimy będą twarde od zbyt długiego gotowania.
Krok 3
Po wyjęciu krewetek redukujemy sos – gotujemy ok. 10 – 12 minut, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i Czerwonym Curry (przyprawa nie jest bardzo pikantna, ale uważajcie, bo być może ½ opakowania dodanego na początku gotowania okaże się wystarczająca). Następnie wkładamy do sosu krewetki, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Podajemy z ryżem, świeżymi ziołami np. kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej