Czerwone curry z krewetkami i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwone curry z krewetkami i ananasem

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmrażamy (jeśli są mrożone), świeże czyścimy (ale nie obieramy). Ananasa obieramy ze skórki, kroimy na plastry, z których wykrawamy twardy środek i siekamy w kostkę. Jeśli owoce są z puszki to porządne odsączamy je z soku i kroimy.

Krok 2

Rozgrzewamy olej kokosowy, na którym podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę razem z połową przyprawy Czerwone Curry i 2 łyżkami sosu rybnego. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy, aż zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ananasa i zagotowujemy. Dusimy ok. 2 minut i wyjmujemy wszystkie krewetki z sosu. Jeśli tego nie zrobimy będą twarde od zbyt długiego gotowania.

Krok 3

Po wyjęciu krewetek redukujemy sos – gotujemy ok. 10 – 12 minut, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i Czerwonym Curry (przyprawa nie jest bardzo pikantna, ale uważajcie, bo być może ½ opakowania dodanego na początku gotowania okaże się wystarczająca). Następnie wkładamy do sosu krewetki, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Podajemy z ryżem, świeżymi ziołami np. kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwone curry z krewetkami i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej