
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmrażamy (jeśli są mrożone), świeże czyścimy (ale nie obieramy). Ananasa obieramy ze skórki, kroimy na plastry, z których wykrawamy twardy środek i siekamy w kostkę. Jeśli owoce są z puszki to porządne odsączamy je z soku i kroimy.
Krok 2
Rozgrzewamy olej kokosowy, na którym podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę razem z połową przyprawy Czerwone Curry i 2 łyżkami sosu rybnego. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy, aż zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ananasa i zagotowujemy. Dusimy ok. 2 minut i wyjmujemy wszystkie krewetki z sosu. Jeśli tego nie zrobimy będą twarde od zbyt długiego gotowania.
Krok 3
Po wyjęciu krewetek redukujemy sos – gotujemy ok. 10 – 12 minut, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i Czerwonym Curry (przyprawa nie jest bardzo pikantna, ale uważajcie, bo być może ½ opakowania dodanego na początku gotowania okaże się wystarczająca). Następnie wkładamy do sosu krewetki, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Podajemy z ryżem, świeżymi ziołami np. kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej