Wegański pulled pork przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański pulled pork

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby starannie porwij na cienkie paski – najlepiej robić to od strony zewnętrznej i łapać pojedynczo za blaszki. Cierpliwość się opłaci – cieńsze kawałki są znacznie smaczniejsze. W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, opcjonalnie dodaj wędzoną (jeśli lubisz BBQ i dymny posmak), czosnek i sos sojowy. Dodaj mieszankę do grzybów, delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Grzyby przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki aby się przegryzły.

Wegański pulled pork  - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej na patelni ogień, pokrój cebulę na piórka (czyli na pół i na cienkie plastry). Dodaj na rozgrzany olej cebulę, zamieszaj, zmniejsz ogień na mały, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut aż cebula się zeszkli – czyli będzie przezroczysta i zmieni kolor na lekko żółty. Uważaj aby się nie przypaliła, wówczas grzyby wyjdą gorzkie.

Wegański pulled pork  - Krok 2

Krok 3

Po godzinie wyjmij z lodówki grzyby i dodaj do podsmażonej cebuli. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu przez ok 5-7 minut. Czas jest zależny od wielkości i grubości grzybowych pasków. Usmażone grzyby podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański pulled pork  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej