
Składniki
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby starannie porwij na cienkie paski – najlepiej robić to od strony zewnętrznej i łapać pojedynczo za blaszki. Cierpliwość się opłaci – cieńsze kawałki są znacznie smaczniejsze. W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, opcjonalnie dodaj wędzoną (jeśli lubisz BBQ i dymny posmak), czosnek i sos sojowy. Dodaj mieszankę do grzybów, delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Grzyby przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki aby się przegryzły.

Krok 2
W międzyczasie rozgrzej na patelni ogień, pokrój cebulę na piórka (czyli na pół i na cienkie plastry). Dodaj na rozgrzany olej cebulę, zamieszaj, zmniejsz ogień na mały, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut aż cebula się zeszkli – czyli będzie przezroczysta i zmieni kolor na lekko żółty. Uważaj aby się nie przypaliła, wówczas grzyby wyjdą gorzkie.

Krok 3
Po godzinie wyjmij z lodówki grzyby i dodaj do podsmażonej cebuli. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu przez ok 5-7 minut. Czas jest zależny od wielkości i grubości grzybowych pasków. Usmażone grzyby podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej