
Składniki
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby starannie porwij na cienkie paski – najlepiej robić to od strony zewnętrznej i łapać pojedynczo za blaszki. Cierpliwość się opłaci – cieńsze kawałki są znacznie smaczniejsze. W miseczce wymieszaj paprykę słodką, ostrą, opcjonalnie dodaj wędzoną (jeśli lubisz BBQ i dymny posmak), czosnek i sos sojowy. Dodaj mieszankę do grzybów, delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Grzyby przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki aby się przegryzły.

Krok 2
W międzyczasie rozgrzej na patelni ogień, pokrój cebulę na piórka (czyli na pół i na cienkie plastry). Dodaj na rozgrzany olej cebulę, zamieszaj, zmniejsz ogień na mały, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut aż cebula się zeszkli – czyli będzie przezroczysta i zmieni kolor na lekko żółty. Uważaj aby się nie przypaliła, wówczas grzyby wyjdą gorzkie.

Krok 3
Po godzinie wyjmij z lodówki grzyby i dodaj do podsmażonej cebuli. Zamieszaj i smaż całość na niewielkim ogniu przez ok 5-7 minut. Czas jest zależny od wielkości i grubości grzybowych pasków. Usmażone grzyby podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej