Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
120 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 łyżki oleju rozgrzać w woku, podsmażyć posiekany czosnek i imbir, dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 2 minuty.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 1

Krok 2

Odstawić, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 2

Krok 3

Obrane bataty drobno zetrzeć. Czosnek, chili i ziarna kolendry rozetrzeć na gładką pastę, wymieszać z batatami i pozostałym sosem sojowym, doprawić pieprzem z Wietnamu Knorr.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 3

Krok 4

Masę z batatów podzielić na 12 równych część i ulepić 12 płaskich okrągłych placuszków, obtoczyć je w mące i ponownie uformować.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 4

Krok 5

Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać ziarnem sezamowym. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowo-sojowym.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 5
pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej