Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
121 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 łyżki oleju rozgrzać w woku, podsmażyć posiekany czosnek i imbir, dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 2 minuty.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 1

Krok 2

Odstawić, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 2

Krok 3

Obrane bataty drobno zetrzeć. Czosnek, chili i ziarna kolendry rozetrzeć na gładką pastę, wymieszać z batatami i pozostałym sosem sojowym, doprawić pieprzem z Wietnamu Knorr.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 3

Krok 4

Masę z batatów podzielić na 12 równych część i ulepić 12 płaskich okrągłych placuszków, obtoczyć je w mące i ponownie uformować.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 4

Krok 5

Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać ziarnem sezamowym. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowo-sojowym.

Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - Krok 5
pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kremowa zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej