Kotleciki z batatów z sosem pomidorowo-sojowym
średnie
88 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 łyżki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
2 łyżki oleju rozgrzać w woku, podsmażyć posiekany czosnek i imbir, dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć 2 minuty.

Krok 2
Odstawić, dodać 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Krok 3
Obrane bataty drobno zetrzeć. Czosnek, chili i ziarna kolendry rozetrzeć na gładką pastę, wymieszać z batatami i pozostałym sosem sojowym, doprawić pieprzem z Wietnamu Knorr.

Krok 4
Masę z batatów podzielić na 12 równych część i ulepić 12 płaskich okrągłych placuszków, obtoczyć je w mące i ponownie uformować.

Krok 5
Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać ziarnem sezamowym. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowo-sojowym.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej