Tofucznica wegańska jajecznica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofucznica wegańska jajecznica

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż orzeszki – powinny się zarumienić i zacząć intensywnie pachnieć, uważaj tylko aby ich nie przypalić. Uprażone orzeszki przełóż do miseczki/na talerz do wystudzenia.

Krok 2

Tofu rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Smaż przez 2 -3 minuty na średnim ogniu. Do podgrzanego tofu dodaj kurkumę, pieprz, paprykę, suszone chili, sos sojowy. Zamieszaj.

Krok 3

Dodaj 2 łyżki majonezu wegańskiego, zamieszaj, spróbuj i opcjonalnie dodaj 3 łyżkę - majonez dodaje bardziej kremowej konsystencji.

Krok 4

Zamieszaj, duś przez minutę a następnie dodaj sól Kala Namak. Zamieszaj do połączenia składników i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej intensywny jajeczny posmak – dodaj jej nieco więcej.

Krok 5

Do tofucznicy dodaj pokrojoną dymkę oraz papryczkę, zamieszaj i smaż przez ok 1-2 minuty. Gorącą przełóż do miseczki, posyp uprażonymi orzeszkami, podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej