Tofucznica wegańska jajecznica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofucznica wegańska jajecznica

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż orzeszki – powinny się zarumienić i zacząć intensywnie pachnieć, uważaj tylko aby ich nie przypalić. Uprażone orzeszki przełóż do miseczki/na talerz do wystudzenia.

Krok 2

Tofu rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Smaż przez 2 -3 minuty na średnim ogniu. Do podgrzanego tofu dodaj kurkumę, pieprz, paprykę, suszone chili, sos sojowy. Zamieszaj.

Krok 3

Dodaj 2 łyżki majonezu wegańskiego, zamieszaj, spróbuj i opcjonalnie dodaj 3 łyżkę - majonez dodaje bardziej kremowej konsystencji.

Krok 4

Zamieszaj, duś przez minutę a następnie dodaj sól Kala Namak. Zamieszaj do połączenia składników i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej intensywny jajeczny posmak – dodaj jej nieco więcej.

Krok 5

Do tofucznicy dodaj pokrojoną dymkę oraz papryczkę, zamieszaj i smaż przez ok 1-2 minuty. Gorącą przełóż do miseczki, posyp uprażonymi orzeszkami, podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej