Tofucznica wegańska jajecznica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofucznica wegańska jajecznica

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż orzeszki – powinny się zarumienić i zacząć intensywnie pachnieć, uważaj tylko aby ich nie przypalić. Uprażone orzeszki przełóż do miseczki/na talerz do wystudzenia.

Krok 2

Tofu rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Smaż przez 2 -3 minuty na średnim ogniu. Do podgrzanego tofu dodaj kurkumę, pieprz, paprykę, suszone chili, sos sojowy. Zamieszaj.

Krok 3

Dodaj 2 łyżki majonezu wegańskiego, zamieszaj, spróbuj i opcjonalnie dodaj 3 łyżkę - majonez dodaje bardziej kremowej konsystencji.

Krok 4

Zamieszaj, duś przez minutę a następnie dodaj sól Kala Namak. Zamieszaj do połączenia składników i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej intensywny jajeczny posmak – dodaj jej nieco więcej.

Krok 5

Do tofucznicy dodaj pokrojoną dymkę oraz papryczkę, zamieszaj i smaż przez ok 1-2 minuty. Gorącą przełóż do miseczki, posyp uprażonymi orzeszkami, podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofucznica wegańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej