
Składniki
300 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż orzeszki – powinny się zarumienić i zacząć intensywnie pachnieć, uważaj tylko aby ich nie przypalić. Uprażone orzeszki przełóż do miseczki/na talerz do wystudzenia.
Krok 2
Tofu rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Smaż przez 2 -3 minuty na średnim ogniu. Do podgrzanego tofu dodaj kurkumę, pieprz, paprykę, suszone chili, sos sojowy. Zamieszaj.
Krok 3
Dodaj 2 łyżki majonezu wegańskiego, zamieszaj, spróbuj i opcjonalnie dodaj 3 łyżkę - majonez dodaje bardziej kremowej konsystencji.
Krok 4
Zamieszaj, duś przez minutę a następnie dodaj sól Kala Namak. Zamieszaj do połączenia składników i spróbuj. Jeśli wolisz bardziej intensywny jajeczny posmak – dodaj jej nieco więcej.
Krok 5
Do tofucznicy dodaj pokrojoną dymkę oraz papryczkę, zamieszaj i smaż przez ok 1-2 minuty. Gorącą przełóż do miseczki, posyp uprażonymi orzeszkami, podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej