Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niewielkim garnku zagotuj napój kokosowy. Ryż jaśminowy wypłucz kilka razy pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka i zalej 300 ml gotującego się napoju kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 1

Krok 2

Limonkę umyj, wysusz i otrzyj ze skórki na drobnych oczkach tarki. Mango i banana obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzeszki ziemne. W międzyczasie otartą ze skórki limonkę przetnij na pół. Z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na małe cząstki.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 2

Krok 3

Gdy ryż stanie się miękki, dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę oraz rodzynki. Jeśli jest potrzeba dopraw do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego i mocno wymieszaj. Tak przygotowany ryż przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, prażone orzeszki ziemne oraz cząstki limonki. Całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryż możesz ugotować również w zwykłej wodzie bez dodatku soli i tylko doprawić napojem kokosowym. Możesz także ugotować ryż na pełnotłustym napoju kokosowym (ma on ok. 20% tłuszczu) lub w proporcji 1:1 (napój i woda). Jeśli lubisz miękkie rodzynki, zanim trafią do potrawy, możesz je zalać wodą z odrobiną soku cytrynowego lub naparem herbacianym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na napoju kokosowym z mango i bananemRyż na napoju kokosowym z mango i bananem

Ryż z jabłkami i cynamonem to już prawdziwa klasyka w domowym menu! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy będzie smakowała tak samo jak ta, pamiętana z czasów dzieciństwa! Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz. A naprawdę warto!

Dla kogo?

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to wymarzone danie dla każdego łasucha i wielbiciela słodkich potraw z dodatkiem świeżych, egzotycznych owoców.

Na jaką okazję?

Pachnący i wyjątkowo smaczny ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja z poranka, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.

Czy wiesz, że?

Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze (zawiera foliany oraz witaminę C) i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”. Oprócz wyjątkowego smaku mango zawiera mangiferynę.

Dla urozmaicenia:

Do ryżu na napoju kokosowym doskonale pasują również owoce sezonowe jak np. świeże maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki. Potrawa będzie smakować jeszcze lepiej, gdy do niej przygotujesz świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!