Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
łatwe
184 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W niewielkim garnku zagotuj napój kokosowy. Ryż jaśminowy wypłucz kilka razy pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka i zalej 300 ml gotującego się napoju kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2
Limonkę umyj, wysusz i otrzyj ze skórki na drobnych oczkach tarki. Mango i banana obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzeszki ziemne. W międzyczasie otartą ze skórki limonkę przetnij na pół. Z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na małe cząstki.

Krok 3
Gdy ryż stanie się miękki, dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę oraz rodzynki. Jeśli jest potrzeba dopraw do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego i mocno wymieszaj. Tak przygotowany ryż przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, prażone orzeszki ziemne oraz cząstki limonki. Całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.


Dobra rada:
Ryż możesz ugotować również w zwykłej wodzie bez dodatku soli i tylko doprawić napojem kokosowym. Możesz także ugotować ryż na pełnotłustym napoju kokosowym (ma on ok. 20% tłuszczu) lub w proporcji 1:1 (napój i woda). Jeśli lubisz miękkie rodzynki, zanim trafią do potrawy, możesz je zalać wodą z odrobiną soku cytrynowego lub naparem herbacianym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
Ryż z jabłkami i cynamonem to już prawdziwa klasyka w domowym menu! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy będzie smakowała tak samo jak ta, pamiętana z czasów dzieciństwa! Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz. A naprawdę warto!
Dla kogo?
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to wymarzone danie dla każdego łasucha i wielbiciela słodkich potraw z dodatkiem świeżych, egzotycznych owoców.
Na jaką okazję?
Pachnący i wyjątkowo smaczny ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja z poranka, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.
Czy wiesz, że?
Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze (zawiera foliany oraz witaminę C) i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”. Oprócz wyjątkowego smaku mango zawiera mangiferynę.
Dla urozmaicenia:
Do ryżu na napoju kokosowym doskonale pasują również owoce sezonowe jak np. świeże maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki. Potrawa będzie smakować jeszcze lepiej, gdy do niej przygotujesz świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!