Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka, zalej 300ml gotującego się napoju kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 1

Krok 2

Otrzyj limonkę ze skórki, wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki, mango i banana pokrój w kostkę, orzeszki upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu ryżu dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę i rodzynki, dopraw go do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego. Ryz przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, orzeszki, cząstki limonki, całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryż możesz ugotować w zwykłej wodzie i tylko doprawić mlekiem kokosowym będzie wtedy o wiele mniej kaloryczny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na napoju kokosowym z mango i bananemRyż na napoju kokosowym z mango i bananem

Ryż z jabłkami i cynamonem to już klasyka! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy posmakuje Wam tak samo jak ta, którą pamiętacie z dzieciństwa! Nie dowiecie się, dopóki nie spróbujecie.

Dla kogo?

Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to coś dla każdego łasucha!

Na jaką okazję?

Ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.

Czy wiesz, że?

Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”.

Dla urozmaicenia

Do ryżu na napoju kokosowym przygotuj świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!