Składniki
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W niewielkim garnku zagotuj napój kokosowy. Ryż jaśminowy wypłucz kilka razy pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka i zalej 300 ml gotującego się napoju kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Limonkę umyj, wysusz i otrzyj ze skórki na drobnych oczkach tarki. Mango i banana obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzeszki ziemne. W międzyczasie otartą ze skórki limonkę przetnij na pół. Z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na małe cząstki.
Krok 3
Gdy ryż stanie się miękki, dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę oraz rodzynki. Jeśli jest potrzeba dopraw do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego i mocno wymieszaj. Tak przygotowany ryż przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, prażone orzeszki ziemne oraz cząstki limonki. Całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.
Dobra rada:
Ryż możesz ugotować również w zwykłej wodzie bez dodatku soli i tylko doprawić napojem kokosowym. Możesz także ugotować ryż na pełnotłustym napoju kokosowym (ma on ok. 20% tłuszczu) lub w proporcji 1:1 (napój i woda). Jeśli lubisz miękkie rodzynki, zanim trafią do potrawy, możesz je zalać wodą z odrobiną soku cytrynowego lub naparem herbacianym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
Ryż z jabłkami i cynamonem to już prawdziwa klasyka w domowym menu! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy będzie smakowała tak samo jak ta, pamiętana z czasów dzieciństwa! Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz. A naprawdę warto!
Dla kogo?
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to wymarzone danie dla każdego łasucha i wielbiciela słodkich potraw z dodatkiem świeżych, egzotycznych owoców.
Na jaką okazję?
Pachnący i wyjątkowo smaczny ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja z poranka, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.
Czy wiesz, że?
Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze (zawiera foliany oraz witaminę C) i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”. Oprócz wyjątkowego smaku mango zawiera mangiferynę.
Dla urozmaicenia:
Do ryżu na napoju kokosowym doskonale pasują również owoce sezonowe jak np. świeże maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki. Potrawa będzie smakować jeszcze lepiej, gdy do niej przygotujesz świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!