
Składniki
120 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango obierz i pokrój w większe kawałki. Dymkę pokrój w plasterki i podsmaż w garnku z olejem. Dodaj przyprawę Knorr i smaż 1 minutę.
Krok 2
Wlej 150 ml gorącej wody oraz napój kokosowy.
Krok 3
Wsyp ryż, dodaj mango, wymieszaj i gotuj powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.
Krok 4
Szpinak umyj, dodaj pod koniec gotowania do ryżu. Całość gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj.

Dobra rada:
Podawaj z smażonymi kawałkami kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kokosem i mango
Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można podać zarówno w porze obiadu, jak i kolacji. Owocowe dodatki są nie tylko orzeźwiającym akcentem, ale sprawiają również, że szybko poczujecie się jak na tropikalnej wyspie. Wakacje w niespełna pół godziny? Jesteśmy na tak!
Dla kogo?
Osoby lubiące połączenia smaków słodkich i wytrawnych będą w kulinarnym niebie. Można na stałe pożegnać się z nudą na talerzach.
Na jaką okazję?
Ryż z kokosem i mango jest w sam raz na romantyczną kolację przy świecach – nie tylko w walentynki!
Czy wiesz, że?
Szpinak stanowi w tej potrawie kontrastowy, zielony element. Wiedzieliście, że jest spokrewniony z komosą ryżową i burakiem? Cenią go rolnicy z chłodniejszych stref klimatycznych, ponieważ w tych warunkach wzrasta szybko, a uprawę można prowadzić przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
W wersji podstawowej przepis na ryż z kokosem i mango jest w pełni wegański. Warto wzbogacić ją dodatkiem tofu. Dla fanów mięsnych specjałów polecamy połączyć ryż z kurczakiem, krewetkami lub rybami.