Ryż z kokosem i mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kokosem i mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
45 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango obierz i pokrój w większe kawałki. Dymkę pokrój w plasterki i podsmaż w garnku z olejem. Dodaj przyprawę Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 2

Wlej 150 ml gorącej wody oraz napój kokosowy.

Krok 3

Wsyp ryż, dodaj mango, wymieszaj i gotuj powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.

Krok 4

Szpinak umyj, dodaj pod koniec gotowania do ryżu. Całość gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z smażonymi kawałkami kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kokosem i mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kokosem i mangoRyż z kokosem i mango

Czas na odrobinę egzotyki! Ryż z kokosem i mango to pomysł na niebanalny posiłek, który można podać zarówno w porze obiadu, jak i kolacji. Owocowe dodatki są nie tylko orzeźwiającym akcentem, ale sprawiają również, że szybko poczujecie się jak na tropikalnej wyspie. Wakacje w niespełna pół godziny? Jesteśmy na tak!

Dla kogo?

Osoby lubiące połączenia smaków słodkich i wytrawnych będą w kulinarnym niebie. Można na stałe pożegnać się z nudą na talerzach.

Na jaką okazję?

Ryż z kokosem i mango jest w sam raz na romantyczną kolację przy świecach – nie tylko w walentynki!

Czy wiesz, że?

Szpinak stanowi w tej potrawie kontrastowy, zielony element. Wiedzieliście, że jest spokrewniony z komosą ryżową i burakiem? Cenią go rolnicy z chłodniejszych stref klimatycznych, ponieważ w tych warunkach wzrasta szybko, a uprawę można prowadzić przez cały rok.

Dla urozmaicenia:

W wersji podstawowej przepis na ryż z kokosem i mango jest w pełni wegański. Warto wzbogacić ją dodatkiem tofu. Dla fanów mięsnych specjałów polecamy połączyć ryż z kurczakiem, krewetkami lub rybami.