
Składniki
180 gramów
50 gramów
50 gramów
150 mililitrów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 garść
1 garść
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rydze dokładnie oczyść, przepłucz wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przełóż pokrojone grzyby i cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu przez ok 3-4 minuty. Nie dłużej.

Krok 2
Do miski przełóż tofu, mleko oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką papkę.

Krok 3
Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, majonez, 1 łyżkę grzybowego sosu sojowego i zblenduj ponownie na gładko.

Krok 4
Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli kala namak, zamieszaj i spróbuj. Jeśli jajeczny posmak (charakterystyczny dla tej soli) jest zbyt delikatny - dodaj więcej. Opcjonalnie dodaj drugą łyżkę grzybowego sosu sojowego, wymieszaj do połączenia składników.

Krok 5
Zdejmij pokrywkę z patelni, na podsmażone rydze z cebulą przełóż całą zawartość miski, wyrównaj z wierzchu.

Krok 6
Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, lubczyk oraz pikantną papryczkę - jeśli wolisz bardziej pikantne dania, możesz dodać całą z ziarnami. Jeśli preferujesz bardziej delikatne - dodaj połowę. Lekko wymieszaj składniki, ale tylko powierzchownie, tak aby nie ruszać grzybów. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu przez ok 5 do 7 minut.

Krok 7
Gdy brzegi frittaty lekko się zarumienią, zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym płaskim talerzem, odwróć szybkim ruchem tak aby opadła na talerz a następnie zsuń ją z powrotem na patelnię - wierzchem z ziołami do dołu. Dzięki temu równomiernie usmaży się z dwóch stron. Smaż już bez przykrycia przez ok 3 do 4 minut. Gorącą frittatę przełóż na talerz, podawaj od razu posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej