Wegańska frittata z rydzami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska frittata z rydzami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

180 gramów

50 gramów

50 gramów

150 mililitrów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 garść

1 garść

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rydze dokładnie oczyść, przepłucz wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przełóż pokrojone grzyby i cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu przez ok 3-4 minuty. Nie dłużej.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 1

Krok 2

Do miski przełóż tofu, mleko oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką papkę.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 2

Krok 3

Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, majonez, 1 łyżkę grzybowego sosu sojowego i zblenduj ponownie na gładko.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli kala namak, zamieszaj i spróbuj. Jeśli jajeczny posmak (charakterystyczny dla tej soli) jest zbyt delikatny - dodaj więcej. Opcjonalnie dodaj drugą łyżkę grzybowego sosu sojowego, wymieszaj do połączenia składników.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 4

Krok 5

Zdejmij pokrywkę z patelni, na podsmażone rydze z cebulą przełóż całą zawartość miski, wyrównaj z wierzchu.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 5

Krok 6

Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, lubczyk oraz pikantną papryczkę - jeśli wolisz bardziej pikantne dania, możesz dodać całą z ziarnami. Jeśli preferujesz bardziej delikatne - dodaj połowę. Lekko wymieszaj składniki, ale tylko powierzchownie, tak aby nie ruszać grzybów. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu przez ok 5 do 7 minut.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 6

Krok 7

Gdy brzegi frittaty lekko się zarumienią, zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym płaskim talerzem, odwróć szybkim ruchem tak aby opadła na talerz a następnie zsuń ją z powrotem na patelnię - wierzchem z ziołami do dołu. Dzięki temu równomiernie usmaży się z dwóch stron. Smaż już bez przykrycia przez ok 3 do 4 minut. Gorącą frittatę przełóż na talerz, podawaj od razu posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej