
Składniki
180 gramów
50 gramów
50 gramów
150 mililitrów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 garść
1 garść
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rydze dokładnie oczyść, przepłucz wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przełóż pokrojone grzyby i cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu przez ok 3-4 minuty. Nie dłużej.

Krok 2
Do miski przełóż tofu, mleko oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką papkę.

Krok 3
Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, majonez, 1 łyżkę grzybowego sosu sojowego i zblenduj ponownie na gładko.

Krok 4
Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli kala namak, zamieszaj i spróbuj. Jeśli jajeczny posmak (charakterystyczny dla tej soli) jest zbyt delikatny - dodaj więcej. Opcjonalnie dodaj drugą łyżkę grzybowego sosu sojowego, wymieszaj do połączenia składników.

Krok 5
Zdejmij pokrywkę z patelni, na podsmażone rydze z cebulą przełóż całą zawartość miski, wyrównaj z wierzchu.

Krok 6
Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, lubczyk oraz pikantną papryczkę - jeśli wolisz bardziej pikantne dania, możesz dodać całą z ziarnami. Jeśli preferujesz bardziej delikatne - dodaj połowę. Lekko wymieszaj składniki, ale tylko powierzchownie, tak aby nie ruszać grzybów. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu przez ok 5 do 7 minut.

Krok 7
Gdy brzegi frittaty lekko się zarumienią, zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym płaskim talerzem, odwróć szybkim ruchem tak aby opadła na talerz a następnie zsuń ją z powrotem na patelnię - wierzchem z ziołami do dołu. Dzięki temu równomiernie usmaży się z dwóch stron. Smaż już bez przykrycia przez ok 3 do 4 minut. Gorącą frittatę przełóż na talerz, podawaj od razu posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej