Wegańska frittata z rydzami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska frittata z rydzami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

50 gramów

50 gramów

150 mililitrów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 garść

1 garść

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rydze dokładnie oczyść, przepłucz wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, przełóż pokrojone grzyby i cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu przez ok 3-4 minuty. Nie dłużej.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 1

Krok 2

Do miski przełóż tofu, mleko oraz przyprawy. Zblenduj całość na gładką papkę.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 2

Krok 3

Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, majonez, 1 łyżkę grzybowego sosu sojowego i zblenduj ponownie na gładko.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 płaskie łyżeczki soli kala namak, zamieszaj i spróbuj. Jeśli jajeczny posmak (charakterystyczny dla tej soli) jest zbyt delikatny - dodaj więcej. Opcjonalnie dodaj drugą łyżkę grzybowego sosu sojowego, wymieszaj do połączenia składników.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 4

Krok 5

Zdejmij pokrywkę z patelni, na podsmażone rydze z cebulą przełóż całą zawartość miski, wyrównaj z wierzchu.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 5

Krok 6

Drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, lubczyk oraz pikantną papryczkę - jeśli wolisz bardziej pikantne dania, możesz dodać całą z ziarnami. Jeśli preferujesz bardziej delikatne - dodaj połowę. Lekko wymieszaj składniki, ale tylko powierzchownie, tak aby nie ruszać grzybów. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu przez ok 5 do 7 minut.

Wegańska frittata z rydzami - Krok 6

Krok 7

Gdy brzegi frittaty lekko się zarumienią, zdejmij pokrywkę, patelnię przykryj dużym płaskim talerzem, odwróć szybkim ruchem tak aby opadła na talerz a następnie zsuń ją z powrotem na patelnię - wierzchem z ziołami do dołu. Dzięki temu równomiernie usmaży się z dwóch stron. Smaż już bez przykrycia przez ok 3 do 4 minut. Gorącą frittatę przełóż na talerz, podawaj od razu posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska frittata z rydzami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej