Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
NOWY PRZEPIS
łatwe
2112 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż.

Krok 2
Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę.

Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Krok 5
Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli z chleba zrobisz grzanki.


Dobra rada:
Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do wegańskiego smalcu możesz również dodać namoczone i posiekane suszone grzyby dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do kanapek można zrobić z ziaren ciecierzycy. Nie musicie już buszować w sklepach ze zdrową żywnością, poszukując wegańskich zamienników popularnych dań. Z łatwością wykonacie je we własnej kuchni.
Dla kogo? Mimo że dieta wegańska to sporo ograniczeń w jadłospisie, nadal może być smacznie i różnorodnie. Kanapkami poczęstujcie zdeklarowanych mięsożerców – również będą zachwyceni.
Na jaką okazję? Zdarzają się takie momenty, że urozmaicenie śniadania lub kolacji okazuje się problemem. Potrzebujecie natchnienia? Skosztujcie pełnoziarnistych kanapek z wegańskim smalcem.
Czy wiesz, że? Cieciorka nazywana jest także ciecierzycą oraz grochem włoskim. Z kolei wodę, w której jest namaczana lub gotowana, określa się mianem aquafaby.
Dla urozmaicenia: Kanapki będą prezentować się jeszcze lepiej, gdy ich wierzch posypiecie prażoną cebulką, ziarnami słonecznika oraz świeżą rukolą.