Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

352 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 1

Krok 2

Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 2

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 3

Krok 4

Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 4

Krok 5

Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli z chleba zrobisz grzanki.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do wegańskiego smalcu możesz również dodać namoczone i posiekane suszone grzyby dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorkiPełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

Smaczne, proste i oryginalne – tak właśnie można opisać pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki. Wegańskie zastępniki produktów zwierzęcych i mięs zdobywają coraz większą popularność, więc jeśli szukasz tego typu rozwiązań, wypróbuj nasz przepis na te kanapki. Konsystencję smalcu uzyskasz, blendując ciecierzycę na gładką masę, a charakterystyczny smak nada dodatek jabłka oraz smażonej cebuli i majeranku. Chrupiące skwarki z wersji klasycznej zastąp upieczoną ciecierzycą. Przed miksowaniem oddziel jej część i wymieszaj z miodem oraz chili, które przełamią jej naturalną delikatność bardzo wyrazistym, słodko-pikantnym posmakiem. Po wyjęciu z piekarnika, na ziarnach ciecierzycy utworzy się chrupiąca skorupka. Smalec z ciecierzycy podawaj na pełnoziarnistym pieczywie: chlebie, bułkach albo pumperniklu, a następnie posyp kanapki pieczoną soczewicą. Każdą sztukę udekoruj świeżą kolendrą. Spróbuj kanapek z wegańskim smalcem z cieciorki i podziel się swoją opinią w komentarzu pod przepisem.