Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1027 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0 gramów

1 sztuka

400 gramów

0 gramów

8 sztuk

0 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zmiksuj na gładko, wcześniej odkładając ok. 20 ziaren. Cebulę oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. Odłożone ziarna ciecierzycy wymieszaj z miodem oraz chilli, wyłóż na blachę z pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 10 minut.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż cebulę, następnie dodaj jabłko oraz majeranek.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 2

Krok 3

Cebulę z jabłkiem dodaj do zmiksowanej ciecierzycy. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wymieszaj.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 3

Krok 4

Przygotowany wegański smalec nałóż na kromki pieczywa. W kanapki „powtykaj” chrupiące ziarna cieciorki, kanapki udekoruj listkami pietruszki i podawaj.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do kanapek będzie rukola.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorkiPełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

Smaczne, proste i oryginalne – tak właśnie można opisać pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki. Wegańskie zastępniki produktów zwierzęcych i mięs zdobywają coraz większą popularność, więc jeśli szukasz tego typu rozwiązań, wypróbuj nasz przepis na te kanapki. Konsystencję smalcu uzyskasz, blendując ciecierzycę na gładką masę, a charakterystyczny smak nada dodatek jabłka oraz smażonej cebuli i majeranku. Chrupiące skwarki z wersji klasycznej zastąp upieczoną ciecierzycą. Przed miksowaniem oddziel jej część i wymieszaj z miodem oraz chili, które przełamią jej naturalną delikatność bardzo wyrazistym, słodko-pikantnym posmakiem. Po wyjęciu z piekarnika, na ziarnach ciecierzycy utworzy się chrupiąca skorupka. Smalec z ciecierzycy podawaj na pełnoziarnistym pieczywie: chlebie, bułkach albo pumperniklu, a następnie posyp kanapki pieczoną soczewicą. Każdą sztukę udekoruj świeżą kolendrą. Spróbuj kanapek z wegańskim smalcem z cieciorki i podziel się swoją opinią w komentarzu pod przepisem.