Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
NOWY PRZEPIS
łatwe
2142 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż.

Krok 2
Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę.

Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Krok 5
Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli z chleba zrobisz grzanki.


Dobra rada:
Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do wegańskiego smalcu możesz również dodać namoczone i posiekane suszone grzyby dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do kanapek można zrobić z ziaren ciecierzycy. Nie musicie już buszować w sklepach ze zdrową żywnością, poszukując wegańskich zamienników popularnych dań. Z łatwością wykonacie je we własnej kuchni.
Dla kogo? Mimo że dieta wegańska to sporo ograniczeń w jadłospisie, nadal może być smacznie i różnorodnie. Kanapkami poczęstujcie zdeklarowanych mięsożerców – również będą zachwyceni.
Na jaką okazję? Zdarzają się takie momenty, że urozmaicenie śniadania lub kolacji okazuje się problemem. Potrzebujecie natchnienia? Skosztujcie pełnoziarnistych kanapek z wegańskim smalcem.
Czy wiesz, że? Cieciorka nazywana jest także ciecierzycą oraz grochem włoskim. Z kolei wodę, w której jest namaczana lub gotowana, określa się mianem aquafaby.
Dla urozmaicenia: Kanapki będą prezentować się jeszcze lepiej, gdy ich wierzch posypiecie prażoną cebulką, ziarnami słonecznika oraz świeżą rukolą.