Soczewica w sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica w sosie dyniowym

Autor: Julia Zdrojewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 garść

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, paprykę, cukinie i marchew pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż warzywa dodając sól.

Krok 3

Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i podsmaż jeszcze chwile.

Krok 4

Knorr Fix wymieszaj z 300ml wody i dodaj do warzyw

Krok 5

Gotuj przez 3-4 minuty. W międzyczasie przygotuj quinoa. Danie opcjonalnie możesz posypać koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej