
Składniki
4 sztuki
500 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
8 łyżek
8 listki
1 sztuka
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
4 plastry
0.5 sztuki
20 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz liście sałaty, pokrój pomidora i ogórka w plastry, paprykę w paski. Pokrój cebulę w kosteczkę. Jedną cebulę usmaż na maśle. Przekrój bułkę. Możesz ją przypiec w opiekaczu, ale nie musisz.
Krok 2
Do dużej miski wrzuć mięso, sól, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, czosnek z praski, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety do burgera i wrzuć je na rozgrzany olej na patelni. Przysmaż 3 minuty z jednej strony i odwróć. Przykryj pokrywką na 2 minuty i później odsłoń na minutę, aby się przypiekły. Kotlety zdejmij na ręcznik papierowy i osusz z tłuszczu.
Krok 3
Posmaruj jedną część bułki musztardą, a drugą ketchupem. Następnie połóż liść sałaty, cebulkę zeszkloną na masełku, pomidor, ogórek , a na to mięso, następnie ser, paprykę i znowu liść sałaty. Na samą górę połóż kiełki i przykryj drugą częścią bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej