
Składniki
4 sztuki
500 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
8 łyżek
8 listki
1 sztuka
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
4 plastry
0.5 sztuki
20 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz liście sałaty, pokrój pomidora i ogórka w plastry, paprykę w paski. Pokrój cebulę w kosteczkę. Jedną cebulę usmaż na maśle. Przekrój bułkę. Możesz ją przypiec w opiekaczu, ale nie musisz.
Krok 2
Do dużej miski wrzuć mięso, sól, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, czosnek z praski, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety do burgera i wrzuć je na rozgrzany olej na patelni. Przysmaż 3 minuty z jednej strony i odwróć. Przykryj pokrywką na 2 minuty i później odsłoń na minutę, aby się przypiekły. Kotlety zdejmij na ręcznik papierowy i osusz z tłuszczu.
Krok 3
Posmaruj jedną część bułki musztardą, a drugą ketchupem. Następnie połóż liść sałaty, cebulkę zeszkloną na masełku, pomidor, ogórek , a na to mięso, następnie ser, paprykę i znowu liść sałaty. Na samą górę połóż kiełki i przykryj drugą częścią bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej