Frytki z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z batatów

Autor: Karolina Brodnicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obrać i pokroić w słupki.

Krok 2

Posypać przyprawami, skropić oliwą i wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Krok 4

Upieczone frytki posypać startym serem. Podawać z wegańskim majonezem.

Karolina Brodnicka

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej