Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

500 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrąBelgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!

Dla kogo?

Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!

Na jaką okazję?

Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!

Czy wiesz, że?

Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.