Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
łatwe
175 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
5 łyżek
500 mililitrów
2 łyżeczki
0.5 pęczka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.
Krok 2
W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.
Krok 3
W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.
Krok 4
Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.
Dobra rada:
Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!
Dla kogo?
Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!
Na jaką okazję?
Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!
Czy wiesz, że?
Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.
Dla urozmaicenia:
Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.