Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

500 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrąBelgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!

Dla kogo?

Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!

Na jaką okazję?

Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!

Czy wiesz, że?

Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.