Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

500 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.

8

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Belgijskie to super dla zwykłych frytek alternatywa! Dla dziecka robię frytkowy pociąg - jest też lokomotywa :D Choć Syn i tak przepada za frytkami, to zawsze lepiej smakuje gdy się je oczami :D Można ułożyć inne wzory, u nas były też do tej pory, z belgijskich frytek samoloty i zwierzęta - Synuś do tej pory je pamięta :) MAXymalna zabawa a przy tym posiłek, pewnie wyrośnie z niego Osiłek !!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Frytki belgijskie jeszcze u mnie w kuchni nie gościły, ale dzięki stronce przepisy.pl już się w mojej głowie zadomowiły. Na pewno wypróbuję je solo albo jako dodatek do obiadu wszelakiego. Opruszone przyprawą z ziół z domowego ogródka – wychodzi coś pysznego. Podawać je będę z awokadowym dipem, bo stanowi wartościowy i pyszny dodatek; tak – ta przekąska jest moim bestsellerowym typem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bułkovsky

    Artur Bułkovsky , 21.06.2021

    TAK. Frytki belgijskie są idealnym dodatkiem do dań na imprezy z przyjaciółmi. Perfekcyjnie komponują się z burgerem wołowym, rybą w panierce (fish&chips), czy też z mięsnym sosami. Osobiście używam innej techniki. Najpierw namaczam ziemniaki w wodzie przez około 10 minut, następnie opłukuje je, wykładam na ręcznik papierowy do wysuszenia. Ta czynność pozwoli na zmniejszenie zawartości skrobii w ziemniaku, przez co frytka będzie bardziej miękka i chrupiąca. Następnie nagrzewam olej rzepakowy do 150*C (używam termometru cukierniczego) i smażę przez ok. minut. Wstępnie usmażone frytki przekładam na ręcznik papierowy i czekam, aż całkowicie ostrygną. Następnie ponownie rozgrzewam olej, tym razem do 190*C i smażę 3-4 minuty do uzyskania złotego koloru. Przekładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Frytki doprawiam mieszanką soli, pieprzu oraz suszonych przypraw: papryki ostrej, papryki słodkiej, czosnku i oregano. Do frytek podaję pikantny sos mayo-sriracha, który robiony jest na bazie majonezu, ostrego sosu chilli, soku z limonki oraz kolendry. W innej wersji (bardziej mięsnej) frytki belgijskie polewam solidną porcją gęstego sosu na bazie szarpanej wieprzowiny, pomidorów i czerwonego wina oraz posypuję szczypiorkiem oraz posiekanym chilli. Prawdziwy #foodporn dla uczty wśród najbliższych przyjaciół.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wioleta

    Wioleta , 13.06.2021

    TAK. Fajny przepis. Ja frytki robię ręcznie z własnych ziemniaków i są najlepsze. Upieczone posypuję lekko vegetą lub inną przyprawą do frytek i podaję z sosem czosnkowym najczesciej lub robię sos z przecieru pomidorowego, czosnku startego lub przez praske, troszku oliwy, odrobinę miodu, przyprawy pieprz, sól, ziola prowasalskie i dodaje jeszcze jedną malutką suszoną papryczke peperoncziki. Sos należy zrobić trochę wczesniej aby wszystkie składniki się "przegryzły".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Wioleta Klapuch

    Dawid Wioleta Klapuch , 11.06.2021

    TAK Ja z dziećmi jesteśmy fanami frytek. Kiedyś te belgijskie jadłam w Katowicach i są przepychota. Koniecznie muszę je zrobić u siebie w domu. Już teraz mogę powiedzieć, że będzie częstym gościem u nas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Fanką jestem frytek belgijskich, Rumianych, chrupiących i nieziemskich, Moja ulubiona wersja to taka podana z własnoręcznie robionym sosem, Suszone pomidory z bazylią - taki zawsze okazuje się sztosem, Belgijskie frytki właśnie z nim podane, Znikają ze stołu o nic niepytane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Belgijskie frytki - przyznam się, że nigdy nie robiłam. Pora spróbować! Ja frytki (po podgotowaniu w wodzie z cukrem) będę smażyła na fryturze wołowej. Do sosu zamiast chili dodam pieprzu cayenne (podobnie ostry). Frytki posypię natką pietruszki. Pora wypróbować Wasz przepis - bardzo lubię frytki i jestem pewna, że ta wersja również przypadnie do gustu całej mojej rodzince. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak vindaloo
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrąBelgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!

Dla kogo?

Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!

Na jaką okazję?

Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!

Czy wiesz, że?

Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.