Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
łatwe
341 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 łyżek
500 mililitrów
2 łyżeczki
0.5 pęczka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.

Krok 2
W miseczce połącz sos Hellmann's, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Krok 4
Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann's.


Dobra rada:
Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!
Dla kogo?
Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!
Na jaką okazję?
Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!
Czy wiesz, że?
Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.
Dla urozmaicenia:
Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.