Składniki
1 kilogram
1 kilogram
5 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżeczka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i osusz. Bakłażana ponakłuwaj widelcem, cebulę i pomidory przekrój na pół, a czosnek obierz.
Krok 2
Przełóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Pomidory wyjmij po 20 min, cebulę i czosnek po 30 min, paprykę po 40 min, a bakłażana po 1h.
Krok 3
Gdy warzywa wystygną - obierz bakłażana i paprykę ze skóry. Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj ocet, sól, oliwę, paprykę oraz przyprawę Knorr. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.
Dobra rada:
Po wyjęciu papryki z pieca umieść ją w misce i przykryj folią spożywczą. Zaparowanie ułatwi zdjęcie skórki z papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ajvar
Ajvar to warzywna pasta, która stanowi jedną z wizytówek kuchni bałkańskiej. Choć przygotowanie ajvaru zabiera trochę czasu, to kapitalny sposób na udanie się w smakowitą podróż bez wychodzenia z domu. Na smak pasty składają się pomidory, bakłażan, papryka, cebula i czosnek. Sprawdź, jak z nimi postępować, by wyczarować niebanalny specjał, jakiego w twojej kuchni jeszcze nie było.
Dla kogo?
Ajvar to punkt obowiązkowy w jadłospisie fanów warzywnych smaków. Uwielbiasz surówki, sałatki i aromatyczne zupy kremy? To wyjątkowe smarowidło również musi znaleźć się w twoim repertuarze. Bez tej ciekawostki kulinarnej twoje menu nie będzie kompletne.
Na jaką okazję?
Trudno znaleźć okoliczność, do której ajvar nie będzie pasować. Możesz posmarować nim kanapki lub podać jako uzupełnienie dań mięsnych i warzywnych serwowanych na gorąco. Doskonale smakuje z grillowanymi frykasami. Miseczkę z ajvarem ustaw na stole podczas wieczornej imprezy. Maczać w nim można surowe chrupiące warzywa, grzanki i krakersy.
Czy wiesz, że?
Nie bądź zaniepokojony, gdy podczas pieczenia warzywne skórki staną się czarne. Łatwiej będzie je zdjąć! Miąższ zostanie nienaruszony, zyska jednak głębszy smak i aromat.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na ajvar uwzględnić warto kilka łyżeczek sproszkowanej papryki wędzonej. Odrobina pieprzu też nie zaszkodzi. Zwolennicy ostrzejszych smaków nie wyobrażają sobie pominięcia odrobiny papryczki chili.