Ajvar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ajvar

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana ponakłuwaj widelcem, cebulę i pomidory przekrój na pół, a czosnek obierz.

Ajvar - Krok 1

Krok 2

Przełóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Pomidory wyjmij po 20 min, cebulę i czosnek po 30 min, paprykę po 40 min, a bakłażana po 1h.

Ajvar - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa wystygną - obierz bakłażana i paprykę ze skóry. Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj ocet, sól, oliwę, paprykę oraz przyprawę Knorr. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.

Ajvar - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po wyjęciu papryki z pieca umieść ją w misce i przykryj folią spożywczą. Zaparowanie ułatwi zdjęcie skórki z papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AjvarAjvar

Ajvar to warzywna pasta, która stanowi jedną z wizytówek kuchni bałkańskiej. Choć przygotowanie ajvaru zabiera trochę czasu, to kapitalny sposób na udanie się w smakowitą podróż bez wychodzenia z domu. Na smak pasty składają się pomidory, bakłażan, papryka, cebula i czosnek. Sprawdź, jak z nimi postępować, by wyczarować niebanalny specjał, jakiego w twojej kuchni jeszcze nie było.

Dla kogo?

Ajvar to punkt obowiązkowy w jadłospisie fanów warzywnych smaków. Uwielbiasz surówki, sałatki i aromatyczne zupy kremy? To wyjątkowe smarowidło również musi znaleźć się w twoim repertuarze. Bez tej ciekawostki kulinarnej twoje menu nie będzie kompletne.

Na jaką okazję?

Trudno znaleźć okoliczność, do której ajvar nie będzie pasować. Możesz posmarować nim kanapki lub podać jako uzupełnienie dań mięsnych i warzywnych serwowanych na gorąco. Doskonale smakuje z grillowanymi frykasami. Miseczkę z ajvarem ustaw na stole podczas wieczornej imprezy. Maczać w nim można surowe chrupiące warzywa, grzanki i krakersy.

Czy wiesz, że?

Nie bądź zaniepokojony, gdy podczas pieczenia warzywne skórki staną się czarne. Łatwiej będzie je zdjąć! Miąższ zostanie nienaruszony, zyska jednak głębszy smak i aromat.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na ajvar uwzględnić warto kilka łyżeczek sproszkowanej papryki wędzonej. Odrobina pieprzu też nie zaszkodzi. Zwolennicy ostrzejszych smaków nie wyobrażają sobie pominięcia odrobiny papryczki chili.