Ajvar - przepis z pomidorami i z papryki: sos | Przepisy.pl pixel

Ajvar

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana ponakłuwaj widelcem, cebulę i pomidory przekrój na pół, a czosnek obierz.

Ajvar - Krok 1

Krok 2

Przełóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Pomidory wyjmij po 20 min, cebulę i czosnek po 30 min, paprykę po 40 min, a bakłażana po 1h.

Ajvar - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa wystygną - obierz bakłażana i paprykę ze skóry. Wszystkie warzywa umieść w misce, dodaj ocet, sól, oliwę, paprykę oraz przyprawę Knorr. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.

Ajvar - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po wyjęciu papryki z pieca umieść ją w misce i przykryj folią spożywczą. Zaparowanie ułatwi zdjęcie skórki z papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ajvar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - AjvarAjvar

Ajvar to warzywna pasta, która stanowi jedną z wizytówek kuchni bałkańskiej. Choć przygotowanie ajvaru zabiera trochę czasu, to kapitalny sposób na udanie się w smakowitą podróż bez wychodzenia z domu. Na smak pasty składają się pomidory, bakłażan, papryka, cebula i czosnek. Sprawdź, jak z nimi postępować, by wyczarować niebanalny specjał, jakiego w twojej kuchni jeszcze nie było.

Dla kogo?

Ajvar to punkt obowiązkowy w jadłospisie fanów warzywnych smaków. Uwielbiasz surówki, sałatki i aromatyczne zupy kremy? To wyjątkowe smarowidło również musi znaleźć się w twoim repertuarze. Bez tej ciekawostki kulinarnej twoje menu nie będzie kompletne.

Na jaką okazję?

Trudno znaleźć okoliczność, do której ajvar nie będzie pasować. Możesz posmarować nim kanapki lub podać jako uzupełnienie dań mięsnych i warzywnych serwowanych na gorąco. Doskonale smakuje z grillowanymi frykasami. Miseczkę z ajvarem ustaw na stole podczas wieczornej imprezy. Maczać w nim można surowe chrupiące warzywa, grzanki i krakersy.

Czy wiesz, że?

Nie bądź zaniepokojony, gdy podczas pieczenia warzywne skórki staną się czarne. Łatwiej będzie je zdjąć! Miąższ zostanie nienaruszony, zyska jednak głębszy smak i aromat.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na ajvar uwzględnić warto kilka łyżeczek sproszkowanej papryki wędzonej. Odrobina pieprzu też nie zaszkodzi. Zwolennicy ostrzejszych smaków nie wyobrażają sobie pominięcia odrobiny papryczki chili.