Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem
łatwe
107 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę lubczyku, pokrój drobno szczypior i łososia.

Krok 2
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry, zalej bulionem warzywnym i gotuj aż się zaczną rozpadać. Jeśli zupę gotujesz na domowym wywarze możesz delikatnie doprawić ją solą.

Krok 3
Na patelni podsmaż selera i cebulę następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dodaj także przyprawę Knorr, szczypiorek i lubczyk, całość dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera. Zupę przecedź przez sito.

Krok 4
Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku musztardą i pieprzem. Zupę podawaj w talerzu z kawałkami łososia ułożonego na środku i kaparami.


Dobra rada:
Zupę możesz delikatnie skropić oliwą truflową do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem
Jako naród uwielbiający ziemniaki pod każdą postacią z pewnością pokochamy zupę ziemniaczano-czosnkową z wędzonym łososiem, która wywodzi się z miksu kuchni niemieckiej i francuskiej. Zaletą tego dania jest jego łatwe przygotowanie, a także wyśmienity smak. Zupę przygotujecie z prostych składników, które zwykle posiadacie w domu. Warto spróbować nowego oblicza ziemniaków, jaki wam dziś przedstawiamy. Z pewnością zanotujecie ten przepis na liście ulubionych dań, które sprawdzą się także na codzienny obiad.
Dla kogo?
Dla miłośników zup o wyrazistym aromacie. Przepis dedykowany jest także osobom, które poszukują sposobu na proste posiłki.
Na jaką okazję?
Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się na obiad. Może być także propozycją na domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Kartoffelsuppe to niemiecka zupa ziemniaczana, przygotowywana w niektórych regionach tego kraju. Oprócz ziemniaków obowiązkowym składnikiem dania jest także wędzony boczek. Tradycyjnie jedzona jest z chlebem.
Dla urozmaicenia:
Oliwa truflowa, którą możecie delikatnie skropić zupę, nada jej głębokiego i oryginalnego smaku.