Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem
łatwe
109 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę lubczyku, pokrój drobno szczypior i łososia.

Krok 2
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry, zalej bulionem warzywnym i gotuj aż się zaczną rozpadać. Jeśli zupę gotujesz na domowym wywarze możesz delikatnie doprawić ją solą.

Krok 3
Na patelni podsmaż selera i cebulę następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dodaj także przyprawę Knorr, szczypiorek i lubczyk, całość dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera. Zupę przecedź przez sito.

Krok 4
Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku musztardą i pieprzem. Zupę podawaj w talerzu z kawałkami łososia ułożonego na środku i kaparami.


Dobra rada:
Zupę możesz delikatnie skropić oliwą truflową do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem
Jako naród uwielbiający ziemniaki pod każdą postacią z pewnością pokochamy zupę ziemniaczano-czosnkową z wędzonym łososiem, która wywodzi się z miksu kuchni niemieckiej i francuskiej. Zaletą tego dania jest jego łatwe przygotowanie, a także wyśmienity smak. Zupę przygotujecie z prostych składników, które zwykle posiadacie w domu. Warto spróbować nowego oblicza ziemniaków, jaki wam dziś przedstawiamy. Z pewnością zanotujecie ten przepis na liście ulubionych dań, które sprawdzą się także na codzienny obiad.
Dla kogo?
Dla miłośników zup o wyrazistym aromacie. Przepis dedykowany jest także osobom, które poszukują sposobu na proste posiłki.
Na jaką okazję?
Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się na obiad. Może być także propozycją na domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Kartoffelsuppe to niemiecka zupa ziemniaczana, przygotowywana w niektórych regionach tego kraju. Oprócz ziemniaków obowiązkowym składnikiem dania jest także wędzony boczek. Tradycyjnie jedzona jest z chlebem.
Dla urozmaicenia:
Oliwa truflowa, którą możecie delikatnie skropić zupę, nada jej głębokiego i oryginalnego smaku.


































