Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę lubczyku, pokrój drobno szczypior i łososia.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry, zalej bulionem warzywnym i gotuj aż się zaczną rozpadać. Jeśli zupę gotujesz na domowym wywarze możesz delikatnie doprawić ją solą.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż selera i cebulę następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dodaj także przyprawę Knorr, szczypiorek i lubczyk, całość dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera. Zupę przecedź przez sito.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku musztardą i pieprzem. Zupę podawaj w talerzu z kawałkami łososia ułożonego na środku i kaparami.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz delikatnie skropić oliwą truflową do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiemZupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem

Jako naród uwielbiający ziemniaki pod każdą postacią z pewnością pokochamy zupę ziemniaczano-czosnkową z wędzonym łososiem, która wywodzi się z miksu kuchni niemieckiej i francuskiej. Zaletą tego dania jest jego łatwe przygotowanie, a także wyśmienity smak. Zupę przygotujecie z prostych składników, które zwykle posiadacie w domu. Warto spróbować nowego oblicza ziemniaków, jaki wam dziś przedstawiamy. Z pewnością zanotujecie ten przepis na liście ulubionych dań, które sprawdzą się także na codzienny obiad.

Dla kogo?

Dla miłośników zup o wyrazistym aromacie. Przepis dedykowany jest także osobom, które poszukują sposobu na proste posiłki.

Na jaką okazję?

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się na obiad. Może być także propozycją na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Kartoffelsuppe to niemiecka zupa ziemniaczana, przygotowywana w niektórych regionach tego kraju. Oprócz ziemniaków obowiązkowym składnikiem dania jest także wędzony boczek. Tradycyjnie jedzona jest z chlebem.

Dla urozmaicenia:

Oliwa truflowa, którą możecie delikatnie skropić zupę, nada jej głębokiego i oryginalnego smaku.