
Składniki
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędlinę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Podsmażamy wędlinę i cebulę na roztopionym maśle.
Krok 2
W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy bulionetkę.
Krok 3
Dodajemy do bulionu cebulę, wędlinę i serki topione.
Krok 4
Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż serki się rozpuszczą.
Krok 5
Przyprawiamy do smaku.
Krok 6
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dekorujemy kiełkami lucerny.

Dobra rada:
Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa
Jest prosta do wykonania, a przy tym smaczna i gęsta, co sprawia, że możesz podać ją nie tylko jako pierwsze danie podczas obiadu, ale np. zastąpić nią punkt główny Twojego menu na przyjęciu. Zupa serowa ma kremową konsystencję, a dzięki połączeniu serków topionych, szynki smażonej z cebulą i bulionu posiada także bardzo wyrazisty smak. Możesz podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami, przygotowanymi np. z bagietki, pełnoziarnistego pieczywa lub weki. Jako dodatek do zupy sprawdzą się również wytrawne wypieki z ciasta francuskiego i serowe paluszki. Do dekoracji użyj kiełków lucerny lub zastąp je natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem czy listkami świeżej bazylii. Zamiast szynki można wykorzystać też wędzony boczek, co wzmocni jeszcze smak potrawy. Jeśli chcesz potraktować zupę jako ciepłą przekąskę, np. podczas przyjęcia, podaj ją w dużych filiżankach na spodkach. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że zupa serowa może stać się daniem głównym Twojego ulubionego jadłospisu! Smacznego.