
Składniki
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędlinę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Podsmażamy wędlinę i cebulę na roztopionym maśle.
Krok 2
W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy bulionetkę.
Krok 3
Dodajemy do bulionu cebulę, wędlinę i serki topione.
Krok 4
Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż serki się rozpuszczą.
Krok 5
Przyprawiamy do smaku.
Krok 6
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dekorujemy kiełkami lucerny.

Dobra rada:
Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa
Jest prosta do wykonania, a przy tym smaczna i gęsta, co sprawia, że możesz podać ją nie tylko jako pierwsze danie podczas obiadu, ale np. zastąpić nią punkt główny Twojego menu na przyjęciu. Zupa serowa ma kremową konsystencję, a dzięki połączeniu serków topionych, szynki smażonej z cebulą i bulionu posiada także bardzo wyrazisty smak. Możesz podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami, przygotowanymi np. z bagietki, pełnoziarnistego pieczywa lub weki. Jako dodatek do zupy sprawdzą się również wytrawne wypieki z ciasta francuskiego i serowe paluszki. Do dekoracji użyj kiełków lucerny lub zastąp je natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem czy listkami świeżej bazylii. Zamiast szynki można wykorzystać też wędzony boczek, co wzmocni jeszcze smak potrawy. Jeśli chcesz potraktować zupę jako ciepłą przekąskę, np. podczas przyjęcia, podaj ją w dużych filiżankach na spodkach. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że zupa serowa może stać się daniem głównym Twojego ulubionego jadłospisu! Smacznego.