Zupa serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa serowa

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

12

heart
36 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędlinę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Podsmażamy wędlinę i cebulę na roztopionym maśle.

Krok 2

W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy bulionetkę.

Krok 3

Dodajemy do bulionu cebulę, wędlinę i serki topione.

Krok 4

Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż serki się rozpuszczą.

Krok 5

Przyprawiamy do smaku.

Krok 6

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dekorujemy kiełkami lucerny.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa krem porowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowaZupa serowa

Jest prosta do wykonania, a przy tym smaczna i gęsta, co sprawia, że możesz podać ją nie tylko jako pierwsze danie podczas obiadu, ale np. zastąpić nią punkt główny Twojego menu na przyjęciu. Zupa serowa ma kremową konsystencję, a dzięki połączeniu serków topionych, szynki smażonej z cebulą i bulionu posiada także bardzo wyrazisty smak. Możesz podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami, przygotowanymi np. z bagietki, pełnoziarnistego pieczywa lub weki. Jako dodatek do zupy sprawdzą się również wytrawne wypieki z ciasta francuskiego i serowe paluszki. Do dekoracji użyj kiełków lucerny lub zastąp je natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem czy listkami świeżej bazylii. Zamiast szynki można wykorzystać też wędzony boczek, co wzmocni jeszcze smak potrawy. Jeśli chcesz potraktować zupę jako ciepłą przekąskę, np. podczas przyjęcia, podaj ją w dużych filiżankach na spodkach. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że zupa serowa może stać się daniem głównym Twojego ulubionego jadłospisu! Smacznego.