Zupa pieczarkowa z pulpetami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

912

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

200 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz marchewkę i cebulę, pokrój w kosteczkę. Smaż je mieszając przez 2 minuty na rozgrzanym maśle.

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry, dodaj i lekko przesmaż.

Krok 3

Oprósz mąką i mieszając wlewaj wolno bulion Knorr. Zagotuj , przykryj i gotuj 25 minut.

Krok 4

Mięso wyrób z jajkiem, bułką tartą oraz szczyptą soli, pieprzu i gałki. Uformuj małe pulpeciki. Usmaż je na rozgrzanym oleju.

Krok 5

Do zupy dołóż stary ser i gotuj aż się roztopi. Dopraw solą i pieprzem. Pulpety przełóż do zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowa z pulpetamiZupa pieczarkowa z pulpetami

Gęsta zupa pieczarkowa z pulpetami jest intensywnie warzywna i wyrazista. Przygotowuje się ją z marchewki smażonej z cebulą i pieczarkami. Całość zalewa się bulionem, a dodatek mąki sprawia, że zupa jest gęsta i bardziej kremowa. Jej smak podkreśla też starty żółty ser, który dorzuca się pod koniec gotowania. Można zastąpić go także serkiem topionym, np. śmietankowym. Możesz również zmiksować zupę blenderem na gładki krem pieczarkowy. Dopełnieniem potrawy są pulpety z mięsa mielonego. Oprócz pieprzu i gałki muszkatołowej dopraw je do smaku również innymi ziołami, np. oregano, chili czy tymiankiem. Zupę posyp przed podaniem świeżym koperkiem, natką pietruszki lub cebulką. Potrawa sprawdzi się też jako ciepła kolacja. Serwuj ją z kawałkiem ciemnego pieczywa lub z czosnkowymi i ziołowymi grzankami. Chcesz wzbogacić to danie o odpowiednie dodatki? Dołącz do niego ziemniaki, makaron lub kaszę. Jeśli natomiast szukasz alternatywy dla popularnej pieczarkowej, przygotuj ją z pulpetami. Pomoże Ci w tym podany przepis.