
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 puszka
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
50 gramów
100 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
1 łyżka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj młodą cebulkę ze szczypiorem i natkę pietruszki.

Krok 2
Masło rozgrzej na patelni, połącz z mąką i dokładnie wymieszaj. Powstałą zasmażkę potrzymaj na ogniu jeszcze 2–3 minuty, ciągle mieszając. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
W garnku zagotuj wodę z solą i z cytryną przekrojoną na pół. Wrzuć raki, gotuj ok. 8 minut. Odlej wrzątek, a raki zahartuj w zimnej wodzie z lodem. Obgotowane raki obierz ze skorupek i usuń głowę, zachowaj tylko szyjki.

Krok 4
Seler, cebulę, paprykę oraz czosnek pokrój w grubszą kostkę. Warzywa wstaw razem ze skorupami do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 40 minut, całość co jakiś czas zamieszaj. Następnie umieść skorupy i warzywa w dużym garnku, zalej ok. 5 litrami wody i gotuj ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaj estragon, Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr, Oregano z Turcji Knorr, Tymianek z Polski Knorr, Pieprz czarny ziarnisty z Wietnamu Knorr, liście laurowe oraz pomidory z puszki. Wywar gotuj jeszcze godzinę. Następnie przecedź przez drobne sito.

Krok 5
Dodaj do wywaru (powinno go być nie więcej niż 2,5 l) zasmażkę, a następnie śmietanę. Zupę dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr oraz sosem Worcester. Podawaj z ogonami z raków oraz pajdą żytniego chleba na zakwasie. Zupę serwuj obficie posypaną młodą cebulką ze szczypiorem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Zupę możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany, co trochę złagodzi ostry smak dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rakowa po kreolsku
Na szczególną uroczystość warto przygotować zupę, która mogłaby być popisowym daniem nawet w najlepszej restauracji. Boisz się za to zabrać? Niepotrzebnie! Zupa rakowa po kreolsku tylko z pozoru brzmi groźnie. W rzeczywistości większość składników potrzebnych do jej przyrządzenia masz w swojej kuchni. Dlatego nie bój się tego przepisu i zachwyć gości niecodziennym smakiem!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe kulinarne rejony. Zupa już nigdy nie będzie dla Ciebie nudnym daniem.
Na jaką okazję?
Zupa rakowa po kreolsku to idealny pomysł na uroczyste przyjęcie. Goście z pewnością pochwalą Twoją kulinarną kreatywność.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie udało Ci się kupić raków – nie martw się! Możesz je zastąpić krewetkami, a zupa po kreolsku będzie równie pyszna.
Dla urozmaicenia:
Chcesz złagodzić pikantny smak zupy? Podaj ją z łyżką jogurtu.