Pomarańczowe spaghetti z anchois przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańczowe spaghetti z anchois

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

3 łyżki

360 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

50 mililitrów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obrać dokładnie z błon i pokroić w kostkę. Anchois osączyć i pokroić na małą kosteczkę. Makaron ugotować al dente.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić ząbek czosnku. Gdy zbrązowieje wyjąć go widelcem z patelni i wrzucić anchois. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Po chwili dodać pomarańcze. Dusić na małym ogniu do momentu uzyskania kremowej konsystecji. Dolać cointreau i chwilę jeszcze poddusić. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni.

Krok 3

Do sosu pomarańczowego dodać makaron, podprażoną bułkę tartą, przyprawę w mini kostkach Czosnek oraz kilka listków świeżej mięty. Wszystko delikatnie wymieszać i natychmiast podawać

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańczowe spaghetti z anchois - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej