Warzywa po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

951 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

0

2 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź z wody.

Warzywa po indyjsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę posiekany czosnek, cebulę i imbir.

Warzywa po indyjsku   - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj warzywa oraz curry. Smaż, aż wszystko będzie lekko rumiane.

Warzywa po indyjsku   - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj śmietankę i zawartość opakowania sos do warzyw Knorr.

Warzywa po indyjsku   - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 2 minuty, aż sos zrobi się kremowy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, z ryżem. Do warzyw możesz dodać również zielony groszek.

Warzywa po indyjsku   - Krok 5
37

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna

    Wygląda dobrze, ja lubię przyprawy Knorra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Siwiec

    Marta Siwiec

    Teraz dopiero zauważyłam,że to strona promocyjna Knorra:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Bhavini

    Beata Bhavini

    byłam wielokrotnie w indiach i nie widziałam nic bardziej dziwacznego jak to jedzenie....wiem co mówie bo mam męża Hindusa i wiem że tego sie tam nie jada.....to danie bardziej jest z europonizowane ale na bank nie indyjskie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Sroka

    Basia Sroka

    Podobają mi się te pyszne przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Fiedoryszyn

    Jarosław Fiedoryszyn

    PRZYPRAWY TERAZ SĄ OGÓLNIE DOSTĘPNE WARZYWA TEŻ WIĘC DO GARÓW I PALCE LIZAĆ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    A gdzie te przyprawy zagranamiczne mozna kupic? jak u maklowicza .jest trdno o niektore skladniki ,bo po prostu nie ma ich na polskim rynku.albo sa trudno dostepne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Zawadowicz

    Bogusława Zawadowicz

    Z gdzie jest faszerowana cebula?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Morys

    Ewa Morys

    Ale apetyczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy

    To mi się podoba!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Banaś

    Adam Banaś

    Bez majonezu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Epp

    Izabella Epp

    nie lubie tych przepisow,bo zawsze jakis FIX ( chemia,swinstwo ...itd.) zwykla reklama Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kurczych

    Andrzej Kurczych

    Byliscie kiedys w Indiach?Ja bylem i takiej dziwnej potrawy nie widzialem w ciagu 14 dni pobytu.W RPA mieszka ponad 1 mln hindusow i jest wiele restauracji w ktorych bylem ale czegos takiego nie widzialem a tym samym nie jadlem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Adamski

    Mariusz Adamski

    MNIAM MNIAM PYCHOTKA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925?ref=m_notif&notif_t=group_activity&actorid=100001380591396

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jabłońska

    Zofia Jabłońska

    Tysiąca i jednej nocy warzywa rosną w Turcji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Jawień

    Beata Jawień

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Biernat

    Ewelina Biernat

    Ja lubię ziemniaczki z smażoną cebulką albo jajecznice z boczkiem a zupke pomidorową. :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Ziulewska

    Kornelia Ziulewska

    Bedzie pasowalo z kurczakiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazia Brejna

    Kazia Brejna

    tysiąca i jednej nocy oksuper film jak jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Tybirska

    Patrycja Tybirska

    Co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki

    nie ma jak schabowy z ziemniakami i kapustą a jakoś nikt nie podzielił się ze mną przepisem na facebooku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hoffmann

    Jan Hoffmann

    Warzywa z paczki,sos z paczki i smak z paczki i smak z paczki.proscizna.a gdzie wasza inwencja tworcza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Styrna

    Krysia Styrna

    na zdrowy posiłek moze lepiej użyć mleka kokosowego ? tj w ich panstwie ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Masłoń

    Ewa Masłoń

    Super takie zestawy warzywne zdrowe i jak kolorowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Henryk Lamorski

    Grażyna Henryk Lamorski

    podobaja mi się przepisy , niektóre znam a te których nie znam na pewno spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Janaszak

    Józef Janaszak

    :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Ewa Sowa

    Magda Ewa Sowa

    Sos z torebki? Fuj!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Matuszewska

    Małgorzata Matuszewska

    Mniam, mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska

    pyszne te przepisy tylko zamiast majonezu jogurt balkanski ! ! !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa po indyjsku  Warzywa po indyjsku

Indyjska kuchnia kojarzy się z aromatycznymi przyprawami, często dość ostrymi, duszonymi warzywami oraz ryżem. Nie musisz jednak jechać do Indii, żeby skosztować takich potraw. Wystarczy ugotować warzywa na patelnię, a później poddusić je z cebulą, czosnkiem i imbirem. Przyprawa curry sprawi, że danie nabierze prawdziwie indyjskiego charakteru. Sos zagęścisz dzięki śmietanie, ale danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zamiast niej użyjesz mleczka kokosowego. Jest to składnik typowy dla tamtejszej kuchni. Do dania dodać możesz również groszek oraz świeżą kozieradkę lub kolendrę. Przygotowaną w ten sposób warzywną potrawkę dopraw według uznania kurkumą oraz chili. Gotowe danie podawaj z ryżem lub z tradycyjnym indyjskim chlebem naan, który łatwo upiec samodzielnie. Coraz częściej można go również kupić w sklepach z żywnością orientalną.