
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
1 szklanka
5 sztuk
0.5 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
60 dekagramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę namocz w mleku, odciśnij, wymieszaj z mięsem.
Krok 2
Cebulę i natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa wraz z dwoma jajkami oraz majerankiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 3
Marchewki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. 3 jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
Krok 4
Keksówki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, nałóż część mięsnej masy, na to ugotowane na twardo jajka, marchewkę i przykryj resztą masy.
Krok 5
Klopsa piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie pokrój w plastry i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej