Pierś indyka duszona w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś indyka duszona w pomarańczach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 kilograma

1 szczypta

125 mililitrów

1 łyżka

0.25 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój w plastry, lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, skórką startą z pomarańczy, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie zarumień mięso na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, obłóż plasterkami z połowy pomarańczy, wlej wino i sok z pomarańczy, duś przez około 35 min.

Krok 4

Pierś ozdób pozostałymi plasterkami pomarańczy.

2

Opinie o przepisie

  • Zuzia Mrówka

    Zuzia Mrówka , 02.12.2016

    Czy istnieje możliwość nie użycia wina? Jeśli tak, to czym je zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Mrówka

    Zuzia Mrówka , 02.12.2016

    Chciałabym się dowiedzieć, czy można nie użyć białego wina, jeśli tak czy należy je czymś zastąpić. Pomoże ktoś?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej