Pierś indyka duszona w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś indyka duszona w pomarańczach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 kilograma

1 szczypta

125 mililitrów

1 łyżka

0.25 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój w plastry, lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, skórką startą z pomarańczy, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie zarumień mięso na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, obłóż plasterkami z połowy pomarańczy, wlej wino i sok z pomarańczy, duś przez około 35 min.

Krok 4

Pierś ozdób pozostałymi plasterkami pomarańczy.

2

Opinie o przepisie

  • Zuzia Mrówka

    Zuzia Mrówka , 02.12.2016

    Czy istnieje możliwość nie użycia wina? Jeśli tak, to czym je zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Mrówka

    Zuzia Mrówka , 02.12.2016

    Chciałabym się dowiedzieć, czy można nie użyć białego wina, jeśli tak czy należy je czymś zastąpić. Pomoże ktoś?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś indyka duszona w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
37 osób ogląda przepis:
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej