Skrzydełka w karmelu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka w karmelu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

6 łyżek

1 szklanka

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier podgrzewaj na patelni, a gdy się roztopi dodaj Przyprawę w Płynie Delikat Knorr oraz szklankę wody. Wymieszaj.

Krok 2

Skrzydełka umyj, osusz i oprósz pieprzem.

Krok 3

Przełóż je do płaskiego naczynia, zalej sosem karmelowym i wstaw do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas skrzydełka przewracaj.

Krok 4

Skrzydełka przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas polewaj je marynatą. Podawaj na ciepło lub zimno.

1

Opinie o przepisie

  • Zuzia Mrówka

    Zuzia Mrówka , 02.12.2016

    Dałoby się zastąpić skrzydełka piersią z indyka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka w karmelu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej