Gulasz z cielęciny - cielęcy: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Gulasz z cielęciny

w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
387 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 opakowanie

4 dekagramy

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby, namocz w ciepłej wodzie i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę.

Gulasz z cielęciny - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso, dodaj cebulę i smaż wszystko przez kilka minut.

Gulasz z cielęciny - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej szklanką wody, dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Duś na małym ogniu do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.

Gulasz z cielęciny - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos borowikowy Knorr według przepisu na opakowaniu i zalej nim mięso. Gotuj gulasz z cielęciny około 10 minut.

Gulasz z cielęciny - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy gulasz z cielęciny z ziemniakami, kaszą lub makaronem, posypany natką pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Sieczka

    Ewelina Sieczka , 16.01.2021

    Smaczne, szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z cielęciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z cielęcinyGulasz z cielęciny

Przepis na gulasz cielęcy brzmi skomplikowanie? Spokojnie – to nic trudnego. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu, który często przyrządzamy z wołowiny. Wystarczy kilka składników i delikatne mięso, które praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jeśli nie wiesz, jak smakuje, warto wprowadzić gulasz z cielęciny do swojego menu!

Dla kogo?

Gulasz z cielęciny to przepis dla miłośników prostych w wykonaniu obiadów, którzy chcieliby wyjść poza standardowy zestaw przyrządzanych mięs. Czasem potrzebna jest odmiana. Już dziś postaw na cielęcinę!

Na jaką okazję?

Przepis na gulasz z cielęciny to trafny wybór na niedzielny obiad. Poza tym nie spędzisz dużo czasu w kuchni, bo robi się go łatwo i bezproblemowo.

Czy wiesz, że?

Cielęcinę przyrządza się na różne sposoby – można ją smażyć, gotować, grillować, piec. Jeśli chcesz ją zmielić, dodaj trochę tłustego mięsa, ponieważ mielone mięso cielęce jest dość suche. A jeśli szukasz prostego, ale pysznego dania, przepis na gulasz z cielęciny to odpowiedź na Twoje kulinarne potrzeby!

Dla urozmaicenia

Gulasz z cielęciny lubi każde towarzystwo. Będzie dobrze smakował z ziemniakami, kaszą, a nawet makaronem. Ten prosty przepis na gulasz z cielęciny to także świetna baza, którą można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki! Wybierz to, co lubisz najbardziej!

Sprawdź również nasze przepisy na spaghetti z cukinią i papryką oraz cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Smacznego!