
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.

Krok 2
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.

Krok 4
Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.


Dobra rada:
Zamiast jagnięciny możesz użyć innego mięsa, np. wieprzowej łopatki. Jeśli nie masz glinianego naczynia, wykorzystaj zwykłe żaroodporne lub żeliwne naczynie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Gulasz węgierski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułgarski gulasz Gjuwecz
Mimo że gulasz tradycyjnie kojarzy się z kuchnią węgierską, na całym świecie spotkamy wiele jego odmian. Jedną z nich jest bułgarski gjuwecz. Przepis nie powinien przysporzyć większych trudności. Aby przyrządzić tę jednogarnkową potrawę, pokrój mięso w kostkę – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, która po przygotowaniu jest soczysta i miękka. Równie dobrze pasuje tutaj się łopatka wieprzowa. Przypraw giuwecz świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą i słodką papryką lub użyj gotowej przyprawy do mięs. Możesz dodać też sproszkowane chili, które nada całości nieco ostrzejszego smaku. Smaż wszystkie składniki na gjuwecz, mieszając je drewnianą łyżką i równocześnie dodając warzywny bulion. Kiedy kociołek bałkański będzie gotowy (większość płynu wyparuje), podaj go na głębokim talerzu. Udekoruj giuewcz posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Lubisz nietuzinkowe i aromatyczne dania? Wypróbuj gjuwecz! Przepis przypadnie do gustu każdemu entuzjaście bałkańskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Gulasz bałkański doskonale wpisuje się w jadłospis obiadowy. Może być także urozmaiceniem menu przygotowywanego podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice. Masz ochotę na ciepłą kolację? Gjuwecz i o tej porze świetnie się sprawdzi!
Czy wiesz, że?
Jednogarnkowy gulasz gjuewcz można zjeść niemal na całych Bałkanach. Tradycyjnie przygotowywany jest w glinianych naczyniach, które – dzięki swej budowie oraz właściwościom gliny – umożliwiają gotowanie potrawy długo i w niskich temperaturach.
Dla urozmaicenia:
Oprócz proponowanych w przepisie warzyw dodaj świeżego pomidora oraz fasolki szparagowej. Gjuwecz serwuj ze świeżym pieczywem pita lub chrupiącą bułką.