Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.
Krok 2
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.
Krok 4
Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.
Dobra rada:
Zamiast jagnięciny możesz użyć innego mięsa, np. wieprzowej łopatki. Jeśli nie masz glinianego naczynia, wykorzystaj zwykłe żaroodporne lub żeliwne naczynie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bułgarski gulasz Gjuwecz
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwecz to propozycja właśnie dla Ciebie. Aby przyrządzić tę jednogarnkową potrawę, pokrój mięso w kostkę – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, która po przygotowaniu jest soczysta i miękka. Równie dobrze komponuje się łopatka wieprzowa. Przypraw potrawę świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą i słodką papryką lub użyj gotowej przyprawy do mięs. Jeśli chcesz, dodaj sproszkowane chili, które nada całości nieco ostrzejszego smaku. Oprócz proponowanych w przepisie warzyw użyj świeżego pomidora oraz fasolki szparagowej. Smaż wszystkie składniki, mieszając je drewnianą łyżką i równocześnie dodając warzywny bulion. Kiedy gulasz gjuwecz będzie gotowy (większość płynu wyparuje), podawaj go na głębokim talerzu. Ozdób posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Serwuj ze świeżym pieczywem pita lub chrupiącą bułką. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.