Bułgarski gulasz Gjuwecz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

253

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1781 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz a następnie pokrój w kostkę 2x2 cm. Oprósz przyprawą do mięs i wymieszaj.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę jednakowej wielkości, jak mięso. Gulasz Knorr wymieszaj z 600 ml wody.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso oraz kolejno dodawane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, bakłażana, paprykę oraz ziemniaki. Całość oprósz ostrą papryką i smaż chwilę razem.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 3

Krok 4

Przesmażone składniki gulaszu przełóż do glinianego naczynia, wlej Gulasz Knorr, następnie naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i duś przez 1 godzinę. Gotowy gulasz podawaj z pieczywem.

Bułgarski gulasz Gjuwecz  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć innego mięsa, np. wieprzowej łopatki. Jeśli nie masz glinianego naczynia, wykorzystaj zwykłe żaroodporne lub żeliwne naczynie.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Domagała

    Justyna Domagała

    PYSZNE polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Miłosz

    Szymon Miłosz

    Panie Czesiu przepisy z zasady kierowane są do zdrowych ludzi. Jak ktoś jest chory to na dietę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Zielnik

    Czesław Zielnik

    Niezbyt się zgadzam co do niektórych składników. To zależy od smaku jaki lubimy Nie przesadzałbym z papryką ostrą no i nie każdy może/ sprawy żołądkowe /A papryka niestety do tego nie pasuje. Potrawa jest pyszna tylko żołądkowcy uważajcie. Bez przesady. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułgarski gulasz Gjuwecz Bułgarski gulasz Gjuwecz

Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwecz to propozycja właśnie dla Ciebie. Aby przyrządzić tę jednogarnkową potrawę, pokrój mięso w kostkę – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, która po przygotowaniu jest soczysta i miękka. Równie dobrze komponuje się łopatka wieprzowa. Przypraw potrawę świeżo zmielonym pieprzem, kolendrą i słodką papryką lub użyj gotowej przyprawy do mięs. Jeśli chcesz, dodaj sproszkowane chili, które nada całości nieco ostrzejszego smaku. Oprócz proponowanych w przepisie warzyw użyj świeżego pomidora oraz fasolki szparagowej. Smaż wszystkie składniki, mieszając je drewnianą łyżką i równocześnie dodając warzywny bulion. Kiedy gulasz gjuwecz będzie gotowy (większość płynu wyparuje), podawaj go na głębokim talerzu. Ozdób posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Serwuj ze świeżym pieczywem pita lub chrupiącą bułką. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.