Faszerowany Bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany Bakłażan

Autor: Aronia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana myjemy,wydrążamy srodek posypujemy solą i pieprzem.Smarujemy olejem.

Krok 2

Mieso smażymy na patelni,kiedy odparuje woda dadajemy starte wczesniej na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszke,seler,dusimy..dodajemy pokrojone w plaserki pieczarki.Na oddzielnej patelni smażymy na masłe cebule pokrojoną w kostkę i ząbki czosnku. Dodajemy do miesa.Na koniec dodajemy puszkę pomidorów i przyprawiamy.Ja dodałam też łyżke przecieru pomidorowego.Miesa przekładamy na bakłazana,posypujemy serem mozarella.Pieczemy 30minu w 180' stopniach ,góra dół.Smacznego.

Aronia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany Bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej