Placki po węgiersku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku

Autor: nektar

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 litr

1.5 kilograma

1 sztuka

5 łyżek

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę kroimy w kostkę i obtaczamy w mące, następnie podsmażamy i wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok 1,5 godziny. Podsmażamy jedną cebulę i wrzucamy do gulaszu. Paprykę kroimy w paski i w połowie gotowania wrzucamy do gulaszu. Dodajemy także łyżeczkę chilli , papryki słodkiej sproszkowanej, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy aż mięso będzie miękkie.

Krok 2

W tym czasie przygotowujemy placki. Ucieramy ziemniaki na tarce, dodajemy jajko, łyżkę mąki, pieprz, sól i cebulę. Łączymy składniki. Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy starte ziemniaki na całej powierzchni patelni.

Krok 3

Po usmażeniu kładziemy placek na talerzu, polewamy gorącym gulaszem i przykrywamy drugim plackiem. polewamy śmietaną. Dekorujemy koperkiem lub pietruszką. Polecam. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej