Kiełbasa z dzika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiełbasa z dzika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

15 ziaren

15 ziaren

3 łyżki

1 szczypta

5 sztuk

1 szklanka

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 łyżeczka

10 ziaren

1 kilogram

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jelita oczyść, namocz, natrzyj solą. Korzenie drobno utłucz w moździerzu i przesiej przez sito.

Krok 2

Słoninę pokrój w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuść 2 razy przez maszynkę.

Krok 3

Czosnek rozetrzyj z solą. Wszystkie składniki przełóż do miski i stopniowo dolewaj wody, wyrób na masę.

Krok 4

Osuszone jelita dokładnie wypełnij masą, zawiąż końce, powieś na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ściśnij mięso, uwędź w gorącym dymie, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ogórkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej