PRZEPISY.PL

Kiełbasa z dzika

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mięso z dzika 1 kg
  • wieprzowina0.5 kg
  • słonina0.5 kg
  • ząbki czosnku5 szt
  • saletra1 łyżeczka
  • ziele angielskie15 ziaren
  • pieprz15 ziaren
  • jałowiec10 ziaren
  • majeranek1 szczypta
  • sól3 łyżki
  • przegotowana woda1 szklanka
  • jelita wieprzowe
  • Krok 1

    Jelita oczyść, namocz, natrzyj solą. Korzenie drobno utłucz w moździerzu i przesiej przez sito.
  • Krok 2

    Słoninę pokrój w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuść 2 razy przez maszynkę.
  • Krok 3

    Czosnek rozetrzyj z solą. Wszystkie składniki przełóż do miski i stopniowo dolewaj wody, wyrób na masę.
  • Krok 4

    Osuszone jelita dokładnie wypełnij masą, zawiąż końce, powieś na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ściśnij mięso, uwędź w gorącym dymie, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

59
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
248
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
79
osób dodało do Mniamlisty
15''
2
Łatwe
82
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe