
Składniki
1 szczypta
15 ziaren
15 ziaren
3 łyżki
1 szczypta
5 sztuk
1 szklanka
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 łyżeczka
10 ziaren
1 kilogram
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jelita oczyść, namocz, natrzyj solą. Korzenie drobno utłucz w moździerzu i przesiej przez sito.
Krok 2
Słoninę pokrój w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuść 2 razy przez maszynkę.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj z solą. Wszystkie składniki przełóż do miski i stopniowo dolewaj wody, wyrób na masę.
Krok 4
Osuszone jelita dokładnie wypełnij masą, zawiąż końce, powieś na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ściśnij mięso, uwędź w gorącym dymie, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej