Kiełbasa z dzika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiełbasa z dzika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

15 ziaren

15 ziaren

3 łyżki

1 szczypta

5 sztuk

1 szklanka

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 łyżeczka

10 ziaren

1 kilogram

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jelita oczyść, namocz, natrzyj solą. Korzenie drobno utłucz w moździerzu i przesiej przez sito.

Krok 2

Słoninę pokrój w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuść 2 razy przez maszynkę.

Krok 3

Czosnek rozetrzyj z solą. Wszystkie składniki przełóż do miski i stopniowo dolewaj wody, wyrób na masę.

Krok 4

Osuszone jelita dokładnie wypełnij masą, zawiąż końce, powieś na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ściśnij mięso, uwędź w gorącym dymie, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiełbasa z dzika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
23 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka jarzynowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej