Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
0.5 kilograma
5 sztuk
1 łyżeczka
15 ziaren
15 ziaren
10 ziaren
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 szklanka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jelita oczyść, namocz, natrzyj solą. Korzenie drobno utłucz w moździerzu i przesiej przez sito.
Krok 2
Słoninę pokrój w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuść 2 razy przez maszynkę.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj z solą. Wszystkie składniki przełóż do miski i stopniowo dolewaj wody, wyrób na masę.
Krok 4
Osuszone jelita dokładnie wypełnij masą, zawiąż końce, powieś na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ściśnij mięso, uwędź w gorącym dymie, włóż do wrzątku, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Powieś w chłodnym, przewiewnym miejscu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej