Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 szklanka
1.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżka
3 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku usmaż na patelni na chrupiąco. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.
Krok 2
W rondelku zagotuj wodę, zestaw z ognia i dodaj mleko.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wsyp do rondelka i energicznie wymieszaj.
Krok 4
Na koniec dodaj margarynę oraz starty ser i ponownie całość wymieszaj. Gotowe puree podawaj z chrupiącym boczkiem jako dodatek do gorących dań.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem
Jak odmienić jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych? Przyrządź go z parmezanem oraz wędzonym boczkiem. Delikatne purée będzie bardzo smaczne w zestawieniu z chrupiącym mięsem i startym, podkreślającym smak całości, parmezanem. Boczek podsmaż na tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku przed dołączeniem go do ziemniaków. Purée serwuj z ułożonymi plastrami mięsa, posypane serem i ozdobione świeżymi ziołami. Smak tego dodatku wzmocnisz, jeśli dołączysz do niego także inne – niż sugerowane – przyprawy. Wypróbuj rozmaryn, oregano lub zioła prowansalskie. Tak przyrządzone purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem będzie doskonale komponować się z wieprzowiną. Podawaj je również z gotowanymi jajkami i pieczarkowym lub musztardowym sosem. Sprawdzi się też jako wieczorna przekąska w zestawieniu z kiszoną kapustą na ciepło. Możesz dołączyć do niego również sałatkę z pieczonych buraków, jajek, ogórka kiszonego, cebuli i majonezu. Zobacz, jak przygotować ten pyszny dodatek. Pomoże Ci w tym nasz sprawdzony przepis.