Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku usmaż na patelni na chrupiąco. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

Krok 2

W rondelku zagotuj wodę, zestaw z ognia i dodaj mleko.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wsyp do rondelka i energicznie wymieszaj.

Krok 4

Na koniec dodaj margarynę oraz starty ser i ponownie całość wymieszaj. Gotowe puree podawaj z chrupiącym boczkiem jako dodatek do gorących dań.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Puree ziemniaczane z boczkiem i cebulką

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiemPurée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem

Jak odmienić jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych? Przyrządź go z parmezanem oraz wędzonym boczkiem. Delikatne purée będzie bardzo smaczne w zestawieniu z chrupiącym mięsem i startym, podkreślającym smak całości, parmezanem. Boczek podsmaż na tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku przed dołączeniem go do ziemniaków. Purée serwuj z ułożonymi plastrami mięsa, posypane serem i ozdobione świeżymi ziołami. Smak tego dodatku wzmocnisz, jeśli dołączysz do niego także inne – niż sugerowane – przyprawy. Wypróbuj rozmaryn, oregano lub zioła prowansalskie. Tak przyrządzone purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem będzie doskonale komponować się z wieprzowiną. Podawaj je również z gotowanymi jajkami i pieczarkowym lub musztardowym sosem. Sprawdzi się też jako wieczorna przekąska w zestawieniu z kiszoną kapustą na ciepło. Możesz dołączyć do niego również sałatkę z pieczonych buraków, jajek, ogórka kiszonego, cebuli i majonezu. Zobacz, jak przygotować ten pyszny dodatek. Pomoże Ci w tym nasz sprawdzony przepis.