Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 szklanka

1.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku usmaż na patelni na chrupiąco. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

Krok 2

W rondelku zagotuj wodę, zestaw z ognia i dodaj mleko.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wsyp do rondelka i energicznie wymieszaj.

Krok 4

Na koniec dodaj margarynę oraz starty ser i ponownie całość wymieszaj. Gotowe puree podawaj z chrupiącym boczkiem jako dodatek do gorących dań.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiemPurée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem

Jak odmienić jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych? Przyrządź go z parmezanem oraz wędzonym boczkiem. Delikatne purée będzie bardzo smaczne w zestawieniu z chrupiącym mięsem i startym, podkreślającym smak całości, parmezanem. Boczek podsmaż na tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku przed dołączeniem go do ziemniaków. Purée serwuj z ułożonymi plastrami mięsa, posypane serem i ozdobione świeżymi ziołami. Smak tego dodatku wzmocnisz, jeśli dołączysz do niego także inne – niż sugerowane – przyprawy. Wypróbuj rozmaryn, oregano lub zioła prowansalskie. Tak przyrządzone purée ziemniaczane z parmezanem i boczkiem będzie doskonale komponować się z wieprzowiną. Podawaj je również z gotowanymi jajkami i pieczarkowym lub musztardowym sosem. Sprawdzi się też jako wieczorna przekąska w zestawieniu z kiszoną kapustą na ciepło. Możesz dołączyć do niego również sałatkę z pieczonych buraków, jajek, ogórka kiszonego, cebuli i majonezu. Zobacz, jak przygotować ten pyszny dodatek. Pomoże Ci w tym nasz sprawdzony przepis.