Colcannon – przepis sprawdzony na irlandzkie purée
Sprawdźcie, czym jest danie colcannon, wywodzące się z kuchni irlandzkiej, i co zawiera. Ta warzywna potrawa czasami do złudzenia przypomina jeden z dobrze znanych polskich przepisów.
Czym jest colcannon?
Potrawa colcannon to irlandzka wersja dania z kapusty z ziemniakami i boczkiem przypominająca naszą zasmażaną kapustę parzybrodę. Co ciekawe, colcannon jest (zaraz obok gulaszu irish stew) najpopularniejszym irlandzkim daniem. Ta potrawa bywa traktowana jako samodzielny posiłek i podawana z pieczywem, ale też serwowana jako jarzynka do obiadu. W przepisie na colcannon wykorzystuje się jedną lub więcej odmian kapusty. Colcannon można przyrządzić ze zwykłej kapusty białej lub z kapusty włoskiej, ale podobno najlepsza jest wersja wykorzystująca obie odmiany, bo wtedy danie ma ciekawszy smak.
Colcannon – przepis na kapustę po irlandzku
Na jedną porcję colcannon będziecie potrzebowali po 250 g kapusty i ziemniaków, 4-5 łyżek mleka, 1 łodygę pora, łyżkę masła oraz pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Drobno posiekaną kapustę przesmażcie na maśle, ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę, a umytego pora rozdrobnijcie na plasterki. Ziemniaki i pora wrzućcie do zagotowanego mleka i gotujcie do miękkości, a następnie przyprawcie pieprzem i gałką, po czym rozgniećcie na purée. Do ziemniaków dodajcie kapustę, wymieszajcie, przełóżcie do salaterki i zróbcie w środku wgłębienie, by wlać tam roztopione masło. Potrawę jednogarnkową colcannon podawajcie na gorąco do obiadu jako dodatek do grilla lub samodzielnie z dodatkiem maślanki.
Komentarze (0)