Tort kapuściany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort kapuściany

Autor: www.rosii.manifo.com zapraszam też na moją stronę

ratingratingratingratingrating

1

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

70 dekagramów

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obgotować w całości. Kiedy liście zmiękną oddzielamy je. Każdy liść pozbawiamy środkowego przerostu - tak do połowy liścia. Segregujemy liście na żółte i zielone, rozkładamy na płasko i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Ugotujmy teraz ryż tak na sypko. Ugotowany ryż ostudzić.

Krok 3

Obrać cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor a następnie ostudzić.

Krok 4

Mielimy mięso jak na mielone. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, wsypujemy ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę, przyprawy i zioła - wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wychodzi to ręką).

Krok 5

Dno tortownicy wykładamy pierwszą warstwą obgotowanych liści kapusty. Dno tortownicy powinno być dokładnie wyłożone, można tak wyłożyć każdą warstwę liści kapusty by zawijały się na brzegach tortownicy.

Krok 6

Na liście wykładamy pierwszą warstwę mięsa. Mieszaninę mięsną trzeba w miarę możliwości podzielić na tyle części ile będzie warstw. Na wyłożoną warstwę mięsa znów wykładamy warstwę liści by dokładnie i szczelnie pokryła dno i lekko wystawała ponad brzegi. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania składników, pamiętając by ostatnia warstwa tortu była warstwą liści kapusty - dobrze jeżeli górna warstwa składać się będzie z dwóch warstw liści. Liście na samej górze będą liśćmi najbardziej zielonymi (po upieczeniu ta warstwa będzie najbardziej sucha i spieczona należy ją zdjąć i wyrzucić).

Krok 7

Tak przygotowany tort kapuściany przykrywam jeszcze folią aluminiową od góry i od dołu tortownicy. Od góry by za mocno się nie spiekła górna warstwa kapusty a od dołu by soki z mięsa nie wyciekały na dno piekarnika. Tak przygotowaną tortownicę z tortem wkładam na 1,5 - 2 godzin do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 C. Po wyjęciu na 20 minut należy odstawić tortownicę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozpiąć tortownicę, zdjąć z góry przypalone liście i można kroić tort i podawać, a podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort kapuściany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybkie skrzydełka w coli
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej