Kurczak vindaloo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak vindaloo

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

kurczak:

4 łyżki

3 sztuki

1 kilogram

1 puszka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

pasta vindalo:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

10 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

9 sztuk

5 cm

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone papryczki chili, nasiona kolendry, goździki, kawałek kory cynamonu, kardamon, ziarna czarnego pieprzu, ziarna kminu rzymskiego i ziarna gorczycy upraż na suchej patelni – podgrzewaj, aż zaczną się lekko rumienić i intensywnie pachnieć.

Kurczak vindaloo  - Krok 1

Krok 2

Uprażone przyprawy przełóż do kielicha miksera, dodaj do nich czosnek, obrane kłącze imbiru, pastę z tamaryndowca i ocet. Wlej również kilka łyżek wody dla łatwiejszego ucierania. Całość rozdrobnij na gładką pastę.

Kurczak vindaloo  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kurczaka oprósz przyprawą Garam Masala Knorr oraz solą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Kurczak vindaloo  - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj kurczaka. Następnie obsmaż go ze wszystkich stron. Dodaj pomidory z puszki, pastę vindalo oraz kurkumę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30–40 minut.

Kurczak vindaloo  - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą i cukrem. Danie podawaj na gorąco, z ryżem ugotowanym na parze lub chlebkiem chapati.

Kurczak vindaloo  - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz dodatkowo posypać posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak vindaloo Kurczak vindaloo

Prędzej czy później wszystkich dopada chęć na urozmaicenie jadłospisu w prosty i możliwie bezpieczny sposób. Nie każdy ma przecież czas na skomplikowane, czasochłonne potrawy, ale odrobinie egzotyki zdecydowanie trudno odmówić. Na szczęście istnieje cały arsenał przepisów, które świetnie nadają się na takie sytuacje. Jedną z propozycji jest kurczak vindalo. Jak go przygotować i cieszyć się pyszną, interesującą potrawą w mniej niż 30 minut? Dowiesz się tego z naszego przepisu.

Dla kogo?

Dla wszystkich eksperymentatorów, którzy lubią kombinować, ale mają ograniczony zapas czasu. Kurczak vindalo sprawdzi się również świetnie, jeśli ktoś pierwszy raz mierzy się z kuchnią indyjską.

Na jakie okazje?

Kurczak vindalo jest idealny na codzienne obiady oraz lunche do pracy.

Czy wiesz, że?

Pierwotny przepis przywieźli do Indii portugalscy kolonizatorzy. Hindusi szybko jednak wzięli sprawy we własne ręce i zmodyfikowali recepturę na swoje potrzeby.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka vindalo możesz dodatkowo posypać posiekaną natką kolendry.