Gotowane klopsy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowane klopsy w sosie grzybowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso łączymy z jajkiem, startym czosnkiem, majerankiem, kosteczką cebulową, solą, pieprzem i kolendrą. Mieszamy ręką. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.

Krok 2

Z mięsa formujemy klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie).

Krok 3

Do gotującej się wody (700 ml) dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i kiedy się rozpuści, wrzucamy też klopsiki. Gotujemy je około 15 minut.

Krok 4

W czasie kiedy gotują się klopsy gotujemy ryż i przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5

Ugotowane klopsy dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 6

Klopsiki serwujemy na ryżu, polewamy odrobiną sosu i łyżką słodkiej śmietanki. Można też posypać natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej