Gotowane klopsy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowane klopsy w sosie grzybowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso łączymy z jajkiem, startym czosnkiem, majerankiem, kosteczką cebulową, solą, pieprzem i kolendrą. Mieszamy ręką. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.

Krok 2

Z mięsa formujemy klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie).

Krok 3

Do gotującej się wody (700 ml) dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i kiedy się rozpuści, wrzucamy też klopsiki. Gotujemy je około 15 minut.

Krok 4

W czasie kiedy gotują się klopsy gotujemy ryż i przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5

Ugotowane klopsy dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 6

Klopsiki serwujemy na ryżu, polewamy odrobiną sosu i łyżką słodkiej śmietanki. Można też posypać natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka tarta z mięsem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej