Gotowane klopsy w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowane klopsy w sosie grzybowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso łączymy z jajkiem, startym czosnkiem, majerankiem, kosteczką cebulową, solą, pieprzem i kolendrą. Mieszamy ręką. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.

Krok 2

Z mięsa formujemy klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie).

Krok 3

Do gotującej się wody (700 ml) dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i kiedy się rozpuści, wrzucamy też klopsiki. Gotujemy je około 15 minut.

Krok 4

W czasie kiedy gotują się klopsy gotujemy ryż i przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5

Ugotowane klopsy dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 6

Klopsiki serwujemy na ryżu, polewamy odrobiną sosu i łyżką słodkiej śmietanki. Można też posypać natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane klopsy w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej