Słyszeliście kiedyś o aligot? Co to jest za potrawa i z czego powstaje? Poznajcie historię jednego z najpopularniejszych francuskich dań.
Aligot – co to jest za danie?
Aligot to rodzaj purée powstającego z ziemniaków i sera z dodatkiem pieprzu i czosnku. Aligot przygotowuje się z ciągnącymi serami – we Francji jest to zwykle tome fraîche, ale możecie wykorzystać inny dowolny rodzaj dobrze topiącego się sera żółtego. Potrawę podaje się zazwyczaj do mięs i kiełbasy, ale czasami jest serwowana też z polentą lub pieczonymi warzywami. To rustykalne domowe danie wywodzi się z okolic Aubrac i wiąże się z bardzo ciekawą legendą. Według legendy jego historia sięga aż 590 roku, kiedy to podczas synodu trzech biskupów zjadło posiłek ze składników, które sami ze sobą przynieśli: sera, śmietany i chleba, który został później zastąpiony w przepisie ziemniakami.
Purée aligot – przepis i sposób podania
Do przygotowania aligot wykorzystacie kilogram ziemniaków, najlepiej specjalnej odmiany do purée, 600 g topliwego sera, 2 ząbków czosnku oraz szczyptę pieprzu. Z powodzeniem możecie użyć jednego albo dwóch, a nawet trzech gatunków sera, co nada potrawie bardziej zróżnicowany charakter.
Ziemniaki pokrójcie w grubą kostkę i ugotujcie z czosnkiem do miękkości, a ser pokrójcie w plastry lub kostkę. Do ugotowanych i przecedzonych ziemniaków dodajcie ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, a później dokładnie wymieszajcie. Do poprawy konsystencji purée aligot możecie użyć niewielkiego dodatku śmietany. Danie podawajcie na gorąco jako węglowodanowy dodatek do mięsa lub warzyw.
Komentarze (0)