
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij na sitku, a potem przepłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone w kostkę dodatki: boczek, cebulę, zieloną paprykę oraz kukurydzę w ziarnach. Wystudź.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jajka, mąkę oraz usmażone i wystudzone pozostałe składniki. Całość dopraw pokruszonymi kostkami Knorr oraz pieprzem.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, łyżką stołową nakładaj niewielkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Ich podstawową wersję można urozmaicać o smaczne dodatki, które sprawią, że danie będzie ciekawsze w smaku. Wypróbuj więc placków ze sporą ilością startej marchewki. Wystarczy, że dodasz ją do masy ziemniaczanej przed smażeniem. Sprawi to, że całość zyska słodki posmak. Podobny efekt uzyskasz, sięgając po kukurydzę. Surową wcześniej ugotuj lub sparz wrzącą wodą, aż stanie się miękka, lub wykorzystaj kukurydzę konserwową. Dobrze skomponuje się ona z zielonym groszkiem lub fasolą (białą albo czerwoną). Placki ziemniaczane będą równie smaczne, jeśli bezpośrednio do masy dodasz wkładkę mięsną. Spróbuj wariantu z wędzonym boczkiem, dodatkowo podsmażonym na patelni, kawałkami szynki lub pikantnego salami. Jeśli zależy Ci na wyrazistym aromacie, dopraw je mieszanką włoskich ziół (np. bazylii, oregano, tymianku). Jako urozmaicenie sprawdzi się także podsmażana papryka w różnych wariantach kolorystycznych oraz cebula – czerwona, biała lub świeży szczypiorek.