Kolorowe placki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
276 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij na sitku, a potem przepłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone w kostkę dodatki: boczek, cebulę, zieloną paprykę oraz kukurydzę w ziarnach. Wystudź.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jajka, mąkę oraz usmażone i wystudzone pozostałe składniki. Całość dopraw pokruszonymi kostkami Knorr oraz pieprzem.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, łyżką stołową nakładaj niewielkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki z gulaszem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe placki ziemniaczaneKolorowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Ich podstawową wersję można urozmaicać o smaczne dodatki, które sprawią, że danie będzie ciekawsze w smaku. Wypróbuj więc placków ze sporą ilością startej marchewki. Wystarczy, że dodasz ją do masy ziemniaczanej przed smażeniem. Sprawi to, że całość zyska słodki posmak. Podobny efekt uzyskasz, sięgając po kukurydzę. Surową wcześniej ugotuj lub sparz wrzącą wodą, aż stanie się miękka, lub wykorzystaj kukurydzę konserwową. Dobrze skomponuje się ona z zielonym groszkiem lub fasolą (białą albo czerwoną). Placki ziemniaczane będą równie smaczne, jeśli bezpośrednio do masy dodasz wkładkę mięsną. Spróbuj wariantu z wędzonym boczkiem, dodatkowo podsmażonym na patelni, kawałkami szynki lub pikantnego salami. Jeśli zależy Ci na wyrazistym aromacie, dopraw je mieszanką włoskich ziół (np. bazylii, oregano, tymianku). Jako urozmaicenie sprawdzi się także podsmażana papryka w różnych wariantach kolorystycznych oraz cebula – czerwona, biała lub świeży szczypiorek.