Placki ziemniaczane z fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstaw ciasto na 10 minut.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 1

Krok 2

Następnie smaż na oleju okrągłe placki. Gdy nabiorą rumianej barwy i będą chrupiące, odsącz je ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w większą kostkę, cebulę drobniej i podsmaż składniki na patelni.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj, aż nabiorą aromatu.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolkę z puszki.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 5

Krok 6

Wlej kilka łyżek wody i duś całość, aż fasolka zgęstnieje i wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotową fasolkę podawaj z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Alicja Biernacka

    Alicja Biernacka , 04.04.2018

    Coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kubica

    Kasia Kubica , 29.01.2016

    Bardzo świeże podejście do nudnych placków ziemniaczanych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z fasolką  Placki ziemniaczane z fasolką

Placki ziemniaczane jadane się chętnie na całym świecie. Występują pod różnymi nazwami, ale łączy je ziemniaczany smak i kusząca chrupiąca skórka wysmażona na złoty kolor. Można jeść je na słodko, z cukrem lub dżemem albo na słono, z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Dzięki Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr można przygotować w sposób szybki i niewymagający dużej kulinarnej wprawy sposób. Ważne jest, aby po usmażeniu placków odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nietypowym dodatkiem do placków będzie fasolka. Kojarzyć może się ona z kuchnią brytyjską, gdzie fasola w pomidorowym sosie króluje na stołach, zwłaszcza podczas śniadań. Ta wersja fasoli przypominać ma fasolkę po bretońsku, smażona jest bowiem razem z kiełbasą, aby nabrała wędzonego posmaku. Gotowe placki ziemniaczane z fasolą możesz zjeść na obiad lub kolację. Danie ozdób zieleniną lub odrobiną śmietany.