Placki ziemniaczane z fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstaw ciasto na 10 minut.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 1

Krok 2

Następnie smaż na oleju okrągłe placki. Gdy nabiorą rumianej barwy i będą chrupiące, odsącz je ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę pokrój w większą kostkę, cebulę drobniej i podsmaż składniki na patelni.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj, aż nabiorą aromatu.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolkę z puszki.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 5

Krok 6

Wlej kilka łyżek wody i duś całość, aż fasolka zgęstnieje i wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotową fasolkę podawaj z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.

Placki ziemniaczane z fasolką   - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Alicja Biernacka

    Alicja Biernacka, 04.04.2018

    Coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kubica

    Kasia Kubica, 29.01.2016

    Bardzo świeże podejście do nudnych placków ziemniaczanych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z fasolką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z fasolką  Placki ziemniaczane z fasolką

Placki ziemniaczane jadane się chętnie na całym świecie. Występują pod różnymi nazwami, ale łączy je ziemniaczany smak i kusząca chrupiąca skórka wysmażona na złoty kolor. Można jeść je na słodko, z cukrem lub dżemem albo na słono, z kwaśną śmietaną lub gulaszem. Dzięki Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr można przygotować w sposób szybki i niewymagający dużej kulinarnej wprawy sposób. Ważne jest, aby po usmażeniu placków odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nietypowym dodatkiem do placków będzie fasolka. Kojarzyć może się ona z kuchnią brytyjską, gdzie fasola w pomidorowym sosie króluje na stołach, zwłaszcza podczas śniadań. Ta wersja fasoli przypominać ma fasolkę po bretońsku, smażona jest bowiem razem z kiełbasą, aby nabrała wędzonego posmaku. Gotowe placki ziemniaczane z fasolą możesz zjeść na obiad lub kolację. Danie ozdób zieleniną lub odrobiną śmietany.