Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki
Krok 2
Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia
Krok 3
Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków
Krok 4
Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy
Krok 5
Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry
Krok 6
Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru
Krok 7
Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj
Krok 8
Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























