Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki

Krok 2

Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia

Krok 3

Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków

Krok 4

Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy

Krok 5

Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry

Krok 6

Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru

Krok 7

Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj

Krok 8

Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej