Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki

Krok 2

Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia

Krok 3

Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków

Krok 4

Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy

Krok 5

Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry

Krok 6

Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru

Krok 7

Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj

Krok 8

Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej