Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki
Krok 2
Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia
Krok 3
Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków
Krok 4
Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy
Krok 5
Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry
Krok 6
Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru
Krok 7
Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj
Krok 8
Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej