Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki
Krok 2
Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia
Krok 3
Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków
Krok 4
Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy
Krok 5
Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry
Krok 6
Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru
Krok 7
Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj
Krok 8
Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej