Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki

Krok 2

Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia

Krok 3

Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków

Krok 4

Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy

Krok 5

Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry

Krok 6

Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru

Krok 7

Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj

Krok 8

Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej