Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
500 gramów
250 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki
Krok 2
Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia
Krok 3
Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków
Krok 4
Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy
Krok 5
Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry
Krok 6
Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru
Krok 7
Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj
Krok 8
Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej