Zapiekane placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 łyżeczek

5 łyżeczek

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Placki ziemniaczane KNORR przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Smażymy na rumiano.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie placki układamy na blasze, każdy z nich posypujemy szczyptą kosteczki cebulowej oraz połową łyżki startego oscypka. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Placki mają się zarumienić po bokach a ser stopić.

Krok 3

Po wyjęciu na każdy placek nakładamy pół łyżeczki żurawiny. Serwujemy gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej