Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

371 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Kalafiora pokrój w plastry i dodaj do ziemniaków, gdy te będą półmiękkie. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie odlej wodę z garnka. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką, a następnie dodaj razem ze startym czosnkiem do potrawy. Całość ponownie zagotuj i dokładnie wymieszaj. W przypadku gdy danie będzie za gęste, możesz wlać odrobinę odlanej wcześniej wody.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Całą potrawę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku, w 180 °C przez 20 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i ryb.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 21.07.2016

    Śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krysiak

    Agnieszka Krysiak , 20.07.2016

    Wygląda na to,że kwaśna. Kalafior jest mdły. Ale mogę się mylić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 20.07.2016

    A śmietana słodka czy kwaśna ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kalafioremZapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Prosta zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to doskonały sposób na wyśmienity obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków – mają być niezbyt twarde i nierozsypujące się, jak np. odmiana irys. Obrane ze skórki kartofle pokrój w cienkie plastry i ugotuj w wodzie, a gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich kalafior podzielony na różyczki. Po chwili z garnka z ziemniakami i kalafiorem odlej wodę. Następnie ze śmietany, startego ząbka czosnku oraz grzybowej przyprawy przygotuj gęsty kremowy sos i dodaj go do warzyw. Dobrym pomysłem będzie posypanie zapiekanki startym żółtym serem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco, udekorowane świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Zapiekanka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, a także pieczonej lub smażonej ryby. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, o czym przekonasz się, jeśli skorzystasz z naszych przepisów. Wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem.