Zapiekanka z kalafiorem, ziemniakami i kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
389 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Kalafiora pokrój w plastry i dodaj do ziemniaków, gdy te będą półmiękkie. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie odlej wodę z garnka. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką, a następnie dodaj razem ze startym czosnkiem do potrawy. Całość ponownie zagotuj i dokładnie wymieszaj. W przypadku gdy danie będzie za gęste, możesz wlać odrobinę odlanej wcześniej wody.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Całą potrawę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku, w 180 °C przez 20 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i ryb.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 21.07.2016

    Śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krysiak

    Agnieszka Krysiak , 20.07.2016

    Wygląda na to,że kwaśna. Kalafior jest mdły. Ale mogę się mylić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 20.07.2016

    A śmietana słodka czy kwaśna ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kalafioremZapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Prosta zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to doskonały sposób na wyśmienity obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków – mają być niezbyt twarde i nierozsypujące się, jak np. odmiana irys. Obrane ze skórki kartofle pokrój w cienkie plastry i ugotuj w wodzie, a gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich kalafior podzielony na różyczki. Po chwili z garnka z ziemniakami i kalafiorem odlej wodę. Następnie ze śmietany, startego ząbka czosnku oraz grzybowej przyprawy przygotuj gęsty kremowy sos i dodaj go do warzyw. Dobrym pomysłem będzie posypanie zapiekanki startym żółtym serem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco, udekorowane świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Zapiekanka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, a także pieczonej lub smażonej ryby. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, o czym przekonasz się, jeśli skorzystasz z naszych przepisów. Wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem.