Zapiekanka z kalafiorem, ziemniakami i kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
389 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Kalafiora pokrój w plastry i dodaj do ziemniaków, gdy te będą półmiękkie. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie odlej wodę z garnka. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką, a następnie dodaj razem ze startym czosnkiem do potrawy. Całość ponownie zagotuj i dokładnie wymieszaj. W przypadku gdy danie będzie za gęste, możesz wlać odrobinę odlanej wcześniej wody.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Całą potrawę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku, w 180 °C przez 20 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i ryb.

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 21.07.2016

    Śmietana kwaśna czy słodka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krysiak

    Agnieszka Krysiak , 20.07.2016

    Wygląda na to,że kwaśna. Kalafior jest mdły. Ale mogę się mylić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Małecka

    Agnieszka Małecka , 20.07.2016

    A śmietana słodka czy kwaśna ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kalafioremZapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Prosta zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to doskonały sposób na wyśmienity obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków – mają być niezbyt twarde i nierozsypujące się, jak np. odmiana irys. Obrane ze skórki kartofle pokrój w cienkie plastry i ugotuj w wodzie, a gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich kalafior podzielony na różyczki. Po chwili z garnka z ziemniakami i kalafiorem odlej wodę. Następnie ze śmietany, startego ząbka czosnku oraz grzybowej przyprawy przygotuj gęsty kremowy sos i dodaj go do warzyw. Dobrym pomysłem będzie posypanie zapiekanki startym żółtym serem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco, udekorowane świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Zapiekanka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, a także pieczonej lub smażonej ryby. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, o czym przekonasz się, jeśli skorzystasz z naszych przepisów. Wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem.