Ziemniaki w sosie serowym - serowe: zapiekane | Przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki serowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
784 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

100 mililitrów

250 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Wystudź i przekrój na połówki. Zetrzyj ser.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Połówki ziemniaków ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym płynem, a wierzch ziemniaków posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Wyjmij i posyp posiekaną natką. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Adam Małysz

    Adam Małysz , 28.05.2021

    Kanapka z bananem lepsza. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  Obiedzinska

    Danuta Obiedzinska , 14.03.2019

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 14.03.2019

    Palce lizać. Ja dodałam odrobinę rozmarynu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniaki seroweZapiekane ziemniaki serowe

Czeka cię najprawdziwsza rewolucja w kuchni! Mimo że ziemniaki są w polskich kulinariach znane na wylot, nadal można przyrządzać je w niebanalny sposób. Czasami brakuje kulinarnego natchnienia? Służymy pomocą! Zamiast po raz kolejny podawać do dania głównego bulwy gotowane w wodzie, przygotuj zapiekane ziemniaki w sosie śmietanowo-serowym. Pycha! Już na samą myśl można zgłodnieć. Nie trać więc czasu i zapoznaj się z przepisem na ziemniaki zapiekane z serem, dzięki której apetycznie odmienisz wizerunek swojskich bulw.

Dla kogo?

Ziemniaki to ponadczasowy i szalenie uniwersalny produkt, więc trudno się dziwić, że od lat zajmują ważne miejsce w jadłospisie. Są smacznym dodatkiem do dań głównych, w prosty sposób można zamienić je w purée albo uwielbiane przez smakoszów w każdym wieku frytki. Również należysz do osób, które darzą je gorącym uczuciem, ale jednocześnie mają ochotę na zmiany? Z sosem serowym do pieczonych ziemniaków z piekarnika możesz zaszaleć i spojrzeć na nie z nowej perspektywy.

Na jaką okazję?

W najbliższą niedzielę przy twoim stole zasiądzie cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, kuzyni… Chcesz ich zaskoczyć swoim kulinarnym kunsztem, ale jednocześnie obawiasz się zbyt ekstrawaganckich potraw? Serowe ziemniaki zapiekane okażą się wyśmienitym wyborem. Skorzystasz z tradycyjnego produktu, który za sprawą sosu śmietanowo-serowego do ziemniaków łatwo będzie zaprezentować w odświeżonej formie. Wszyscy staną od stołu z zadowoleniem po obiedzie, w którym pojawią się pieczone ziemniaki z serem!

Czy wiesz, że?

Podczas jedzenia zapiekanych ziemniaków serowych pochwal się znajomością ziemniaczanych ciekawostek. Historia bulw jest ciekawsza, niż mogłoby się wydawać! Przybyły do Europy z Peru w XVI wieku. Gdy pojawiły się w Polsce, początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, które przyciągały dużo większą uwagę ogrodników – nie szefów kuchni.

Dla urozmaicenia:

Smak sosu serowego do ziemniaków zapiekanych możesz wzmocnić drobno poszatkowanym czosnkiem. Serowe ziemniaki z piekarnika bardzo atrakcyjnie prezentują się posypane świeżym szczypiorkiem. Gdy mowa o przyprawach, warto mieć na uwadze, że do pieczonych ziemniaków świetnie pasuje rozmaryn.