Zapiekane ziemniaki serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekane ziemniaki serowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

719 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

933 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

100 mililitrów

250 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Wystudź i przekrój na połówki. Zetrzyj ser.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Połówki ziemniaków ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym płynem, a wierzch ziemniaków posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Wyjmij i posyp posiekaną natką. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Danuta  Obiedzinska

    Danuta Obiedzinska , 14.03.2019

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner , 14.03.2019

    Palce lizać. Ja dodałam odrobinę rozmarynu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniaki seroweZapiekane ziemniaki serowe

Czeka cię najprawdziwsza rewolucja w kuchni! Mimo że ziemniaki są w polskich kulinariach znane na wylot, nadal można przyrządzać je w niebanalny sposób. Czasami brakuje kulinarnego natchnienia? Służymy pomocą! Zamiast po raz kolejny podawać do dania głównego bulwy gotowane w wodzie, przygotuj zapiekane ziemniaki w sosie śmietanowo-serowym. Pycha! Już na samą myśl można zgłodnieć. Nie trać więc czasu i zapoznaj się z przepisem na ziemniaki zapiekane z serem, dzięki której apetycznie odmienisz wizerunek swojskich bulw.

Dla kogo?

Ziemniaki to ponadczasowy i szalenie uniwersalny produkt, więc trudno się dziwić, że od lat zajmują ważne miejsce w jadłospisie. Są smacznym dodatkiem do dań głównych, w prosty sposób można zamienić je w purée albo uwielbiane przez smakoszów w każdym wieku frytki. Również należysz do osób, które darzą je gorącym uczuciem, ale jednocześnie mają ochotę na zmiany? Z sosem serowym do pieczonych ziemniaków z piekarnika możesz zaszaleć i spojrzeć na nie z nowej perspektywy.

Na jaką okazję?

W najbliższą niedzielę przy twoim stole zasiądzie cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, kuzyni… Chcesz ich zaskoczyć swoim kulinarnym kunsztem, ale jednocześnie obawiasz się zbyt ekstrawaganckich potraw? Serowe ziemniaki zapiekane okażą się wyśmienitym wyborem. Skorzystasz z tradycyjnego produktu, który za sprawą sosu śmietanowo-serowego do ziemniaków łatwo będzie zaprezentować w odświeżonej formie. Wszyscy staną od stołu z zadowoleniem po obiedzie, w którym pojawią się pieczone ziemniaki z serem!

Czy wiesz, że?

Podczas jedzenia zapiekanych ziemniaków serowych pochwal się znajomością ziemniaczanych ciekawostek. Historia bulw jest ciekawsza, niż mogłoby się wydawać! Przybyły do Europy z Peru w XVI wieku. Gdy pojawiły się w Polsce, początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, które przyciągały dużo większą uwagę ogrodników – nie szefów kuchni.

Dla urozmaicenia:

Smak sosu serowego do ziemniaków zapiekanych możesz wzmocnić drobno poszatkowanym czosnkiem. Serowe ziemniaki z piekarnika bardzo atrakcyjnie prezentują się posypane świeżym szczypiorkiem. Gdy mowa o przyprawach, warto mieć na uwadze, że do pieczonych ziemniaków świetnie pasuje rozmaryn.