
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
100 mililitrów
250 mililitrów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Wystudź i przekrój na połówki. Zetrzyj ser.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną.
Krok 3
Połówki ziemniaków ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Całość zalej przygotowanym płynem, a wierzch ziemniaków posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Wyjmij i posyp posiekaną natką. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane ziemniaki serowe
Czeka cię najprawdziwsza rewolucja w kuchni! Mimo że ziemniaki są w polskich kulinariach znane na wylot, nadal można przyrządzać je w niebanalny sposób. Czasami brakuje kulinarnego natchnienia? Służymy pomocą! Zamiast po raz kolejny podawać do dania głównego bulwy gotowane w wodzie, przygotuj zapiekane ziemniaki w sosie śmietanowo-serowym. Pycha! Już na samą myśl można zgłodnieć. Nie trać więc czasu i zapoznaj się z przepisem na ziemniaki zapiekane z serem, dzięki której apetycznie odmienisz wizerunek swojskich bulw.
Dla kogo?
Ziemniaki to ponadczasowy i szalenie uniwersalny produkt, więc trudno się dziwić, że od lat zajmują ważne miejsce w jadłospisie. Są smacznym dodatkiem do dań głównych, w prosty sposób można zamienić je w purée albo uwielbiane przez smakoszów w każdym wieku frytki. Również należysz do osób, które darzą je gorącym uczuciem, ale jednocześnie mają ochotę na zmiany? Z sosem serowym do pieczonych ziemniaków z piekarnika możesz zaszaleć i spojrzeć na nie z nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
W najbliższą niedzielę przy twoim stole zasiądzie cała rodzina: dziadkowie, rodzice, wujkowie, kuzyni… Chcesz ich zaskoczyć swoim kulinarnym kunsztem, ale jednocześnie obawiasz się zbyt ekstrawaganckich potraw? Serowe ziemniaki zapiekane okażą się wyśmienitym wyborem. Skorzystasz z tradycyjnego produktu, który za sprawą sosu śmietanowo-serowego do ziemniaków łatwo będzie zaprezentować w odświeżonej formie. Wszyscy staną od stołu z zadowoleniem po obiedzie, w którym pojawią się pieczone ziemniaki z serem!
Czy wiesz, że?
Podczas jedzenia zapiekanych ziemniaków serowych pochwal się znajomością ziemniaczanych ciekawostek. Historia bulw jest ciekawsza, niż mogłoby się wydawać! Przybyły do Europy z Peru w XVI wieku. Gdy pojawiły się w Polsce, początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, które przyciągały dużo większą uwagę ogrodników – nie szefów kuchni.
Dla urozmaicenia:
Smak sosu serowego do ziemniaków zapiekanych możesz wzmocnić drobno poszatkowanym czosnkiem. Serowe ziemniaki z piekarnika bardzo atrakcyjnie prezentują się posypane świeżym szczypiorkiem. Gdy mowa o przyprawach, warto mieć na uwadze, że do pieczonych ziemniaków świetnie pasuje rozmaryn.



































